Feministiskt stormöte i Malmö: "Mobiliserar"

Publicerad

Kvinnors rättigheter i Norden ska inte tas för givna, varnar kända feminister som påpekar att i Danmark och Finland är feminist närmast ett skällsord. På torsdag startar ett stormöte om kvinnors rättigheter i Malmö.

– Nordiskt forum blir feministisk mobilisering och ett sätt att sätta press på politikerna, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet.

Hon håller i utfrågningen av de nordiska ländernas jämställdhetsministrar under forumets avslutningsceremoni på söndag och hon funderar som bäst på vilka frågor hon ska grilla dem med.

Prostitution och kvotering i bolagsstyrelser är några frågor som kommer dyka upp, berättar hon.

En Törnrosasömn

De nordiska länderna har länge setts som de mest jämställda i världen, men Drude Dahlerup varnar för att ta kvinnors rättigheter för givna.

– Vi har levt på en tanke att vi är bäst i världen i Norden – att det bara blir bättre och bättre. Men vi har nog sovit en Törnrosasömn. Det finns verkligen en möjlighet för backlash globalt men också i Norden, säger hon och exemplifierar med hur Norges nya regering har minskat antalet föräldralediga veckor som viks specifikt för pappan från fjorton till tio veckor. Och Danmark har inte en enda månad reserverad för fäder, tillägger hon.

– Jag tycker att Danmark alltmer skiljer ut sig genom synen att staten inte ska lägga sig i och den attityden kan bli farlig - lagstiftning är ett värn för kvinnors rättigheter. Kvotering är till exempel inte alls till att tala om, säger hon, och konstaterar:

– Feminism är ett "fy"-ord i Danmark.

Saknar debatten

Samma sak gäller i Finland, berättar Tiina Rosenberg, professor och genusvetare. Hon var tidigare en av frontfigurerna i Feministiskt initiativ och är numera rektor vid Konstuniversitetet i Helsingfors. Hon saknar Sverige och den svenska debatten.

– I Finland är det som i Danmark, man tycker att vi redan är jämställda så varför ska man hålla på och dilla om det.

Samtidigt har Sannfinländarnas framgångar hos manliga väljare fått effekten att övriga partier av rädsla för att förlora manliga väljare gör sig av med sina kvinnliga företrädare, berättar hon.

– Finland hade tidigare väldigt bra representation av kvinnor i politiken. Men en av effekterna av Sannfinländarnas framgångar är återmaskuliniseringen av politiken. Det finns en tanke om att Sverige och Finland blivit för mjuka och feminiserade och nu behövs det tuffa tag, säger hon.

– Sannfinländarnas varumärke är gubbighet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag