Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Feministiskt stormöte i Malmö: "Mobiliserar"

Kvinnors rättigheter i Norden ska inte tas för givna, varnar kända feminister som påpekar att i Danmark och Finland är feminist närmast ett skällsord. På torsdag startar ett stormöte om kvinnors rättigheter i Malmö.

– Nordiskt forum blir feministisk mobilisering och ett sätt att sätta press på politikerna, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet.

Hon håller i utfrågningen av de nordiska ländernas jämställdhetsministrar under forumets avslutningsceremoni på söndag och hon funderar som bäst på vilka frågor hon ska grilla dem med.

Prostitution och kvotering i bolagsstyrelser är några frågor som kommer dyka upp, berättar hon.

En Törnrosasömn

De nordiska länderna har länge setts som de mest jämställda i världen, men Drude Dahlerup varnar för att ta kvinnors rättigheter för givna.

– Vi har levt på en tanke att vi är bäst i världen i Norden – att det bara blir bättre och bättre. Men vi har nog sovit en Törnrosasömn. Det finns verkligen en möjlighet för backlash globalt men också i Norden, säger hon och exemplifierar med hur Norges nya regering har minskat antalet föräldralediga veckor som viks specifikt för pappan från fjorton till tio veckor. Och Danmark har inte en enda månad reserverad för fäder, tillägger hon.

– Jag tycker att Danmark alltmer skiljer ut sig genom synen att staten inte ska lägga sig i och den attityden kan bli farlig - lagstiftning är ett värn för kvinnors rättigheter. Kvotering är till exempel inte alls till att tala om, säger hon, och konstaterar:

– Feminism är ett "fy"-ord i Danmark.

Saknar debatten

Samma sak gäller i Finland, berättar Tiina Rosenberg, professor och genusvetare. Hon var tidigare en av frontfigurerna i Feministiskt initiativ och är numera rektor vid Konstuniversitetet i Helsingfors. Hon saknar Sverige och den svenska debatten.

– I Finland är det som i Danmark, man tycker att vi redan är jämställda så varför ska man hålla på och dilla om det.

Samtidigt har Sannfinländarnas framgångar hos manliga väljare fått effekten att övriga partier av rädsla för att förlora manliga väljare gör sig av med sina kvinnliga företrädare, berättar hon.

– Finland hade tidigare väldigt bra representation av kvinnor i politiken. Men en av effekterna av Sannfinländarnas framgångar är återmaskuliniseringen av politiken. Det finns en tanke om att Sverige och Finland blivit för mjuka och feminiserade och nu behövs det tuffa tag, säger hon.

– Sannfinländarnas varumärke är gubbighet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!