Fembarnspappan Tobias Karlsson, 36, begär prövningstillstånd i Högsta domstolen. Han har dömts i både tingsrätt och hovrätten för mord. Foto: POLISENFembarnspappan Tobias Karlsson, 36, begär prövningstillstånd i Högsta domstolen. Han har dömts i både tingsrätt och hovrätten för mord. Foto: POLISEN
Fembarnspappan Tobias Karlsson, 36, begär prövningstillstånd i Högsta domstolen. Han har dömts i både tingsrätt och hovrätten för mord. Foto: POLISEN
En köttyxa användes vid angreppet mot de två männen i fastigheten. Foto: POLISENEn köttyxa användes vid angreppet mot de två männen i fastigheten. Foto: POLISEN
En köttyxa användes vid angreppet mot de två männen i fastigheten. Foto: POLISEN
Vid angreppet användes även en bajonett som hittades av polisen efteråt. Foto: POLISENVid angreppet användes även en bajonett som hittades av polisen efteråt. Foto: POLISEN
Vid angreppet användes även en bajonett som hittades av polisen efteråt. Foto: POLISEN
I huset fanns den 53-årige hyresgästen, samt hans gäster, ett par på 26 och 41 år. Foto: POLISENI huset fanns den 53-årige hyresgästen, samt hans gäster, ett par på 26 och 41 år. Foto: POLISEN
I huset fanns den 53-årige hyresgästen, samt hans gäster, ett par på 26 och 41 år. Foto: POLISEN
En spikklubba kom också till användning vid attacken i Rydöbruk. Foto: POLISENEn spikklubba kom också till användning vid attacken i Rydöbruk. Foto: POLISEN
En spikklubba kom också till användning vid attacken i Rydöbruk. Foto: POLISEN

Yxmördaren vill få kortare straff

Publicerad

Dömde mördaren Tobias Karlsson, 36, vill få ett kortare straff. Hovrätten dömde honom till 17 års fängelse för mordet på en man i halländska Rydöbruk förra året.

Nu begär han prövningstillstånd i Högsta domstolen. Han nekar till mord men erkänner misshandel.

I september förra året bröt sig fembarnspappan Tobias Karlsson och en 18-årig kompis in i ett hus i Rydöbruk genom att krossa fönsterrutan i ytterdörren med ett tillhygge.

Inne i huset fanns tre personer – en 53-årig man som bodde i en tvåplanslägenhet, samt ett par – en 41-årig man och en 26-årig kvinna – som var hans nattgäster.

Karlsson och kompisen var kraftigt berusade och kom utrustade med köttyxa, bajonett och spikklubba. De ska ha varit ovänner med 53-åringen om pengar och narkotika.

Slagen med köttyxa

53-åringen blev slagen i huvudet med köttyxan och fick även flera hugg i benen med köttyxan och en bajonett. Han lyckades trots allt fly från misshandeln.

Karlsson och hans kumpan gav sig därefter på 41-åringen. Även han blev huggen med köttyxan och stucken med bajonetten.

I en av dörrarna fanns ett stort antal knivhugg.Foto: POLISEN

Han fick skador i bålen, händer, armar, ben och huvud, inre blödningar, en stickskada i buken och en stickskada genom ena lungan och in i hjärtat.

41-åringen avled på akutmottagningen på Halmstads sjukhus till följd av knivsticket som gått in i hjärtat.

Attacken spelades in

Hela händelseförloppet kunde följas och spelas in av personalen på SOS Alarm eftersom 41-åringen som ringt 112 sedan lät sin mobil ligga framme och påslagen.

Vid angreppet krossade inkräktarna ett fönster i entrédörren.Foto: POLISEN

Delar av ljudupptagningen spelades upp i rättegångarna och låg även till stor del till grund för gärningsbeskrivningen.

I ljudupptagningen hörs bland annat kumpanen ropa ”jag hittar inte spikklubban Tobbe”.

Ingen av de båda inkräktarna erkänner dödligt våld – bara misshandel.

Tog tillbaka erkännande

Tobias Karlsson erkände på ett tidigt stadium i polisförhör att han huggit 41-åringen med köttyxa – men han tog senare tillbaka detta.

Det fanns blodspår i stora delar av bostaden efter händelsen.Foto: POLISEN

Tingsrätten tyckte att Karlssons ändrade inställning "framstår som så osannolikt att det kan lämnas utan avseende". Och hovrätten höll med.

Han dömdes i båda instanserna för mord till 17 års fängelse. Nu vänder han sig till Högsta domstolen och begär prövningstillstånd för att få sitt straff mildrat.

Kumpanen fick bara nio års fängelse, med hänvisning till hans låga ålder.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag