Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Femåriga Olle räddade huset från lågorna

Olle, 5, med sin nalle Flammis och en brandman. Foto: Privat

Olle Uddstål blev familjens och brandkårens lille hjälte. När det plötsligt började brinna i köket hemma hos hans farmor var det femåringen som visade mod och räddade huset, vilket Laholms Tidning skrivit om tidigare.

Nu hyllas han av självaste brandkåren.

Olle Uddstål från Lerum var på besök i sin farmors hus i Skummeslövsstrand utanför Laholm, tillsammans med sin faster och kusin.

Plötsligt stod köket i brand, en låda hade råkat hamna på spisen som var i gång.

– Det hade hänt en olyckshändelse och när Olles faster upptäckte branden slog det lågor i köket, berättar Olles mamma Elin Uddstål, 36.

Rättade fastern

Fastern tog med sig barnen ut på baksidan av huset och stängde dörrarna till köket. När de var i säkerhet tog hon upp telefonen och försökte ringa larmcentralen.

– Hon fipplade stressat med telefonen men var så uppjagad att hon slog in 122, säger Elin Uddstål.

Det var då, i den panikartade situationen, som Olle lyckades behålla lugnet och rätta sin faster. Han klev fram och sa: ”112 – lätt att slå”.

– Då kom hon så klart på att hon slagit fel, fortsätter Olles mamma.

”Blev hjälte”

När brandkåren larmats och kommit till platsen kunde branden, som isolerats till köket, tas om hand.

– Olle blev lite hjälte när brandkåren kom. De fick höra vad som hänt och tyckte det var en väldigt rolig historia.

Ramsan ”112 – lätt att slå” har de pluggat in på förskolan.

– De har tränat mycket på det. De säger den och tar fingret på munnen, näsan och så två fingrar på ögonen som representerar tvåan, berättar Elin Uddstål.

Huset står kvar och klarade sig förvånansvärt bra. Det kommer behöva sanering och lite fix, och köket behöver göras om. Men det hade kunnat vara betydligt värre.

Belönades med nalle

Olle, som agerat tryggt och lugnt under branden, var skärrad när det hela lugnat ner sig.

– Jag tror inte riktigt han förstod vad han var med om. När jag kom dit precis före brandkåren var han chockad och skakade. Och när vi skulle sova i går kväll var han lite orolig och ängslig. Men i dag är vi och badar, solen skiner så nu har han nog glömt det jobbiga.

Brandkåren gav honom en nalle som tack för hjälteinsatsen.

– Han fick en liten nalle som heter ”Flammis” och den håller han hårt i. Det är hans nya bästa vän, säger Elin Uddstål.

Räddningstjänsten i Laholm hyllar även Olle på sin Facebooksida, tillsammans med en bild på femåringen och lille ”Flammis”: