Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem svenskar åtalas för dubbelmord i Danmark

Ingen av de gripna har någon koppling till Herlev. Foto: TOPNEWS / TOPNEWS
Polisens efterforskningar visade snabbt att det fanns kopplingar till Sverige. Foto: JOHAN NILSSON/TT

I somras sköts två svenska män ihjäl i Herlev utanför Köpenhamn.

Dubbelmordet beskrivs som en uppgörelse i en pågående konflikt mellan de två kriminella nätverken ”Shottaz” och ”Dödspatrullen”.

Nu åtalas fem svenskar i åldrarna 17 till 25, misstänkta för dubbelmordet. 

Den 25 juni sköts två svenska män, en 23-åring och en 21-åring, ihjäl på öppen gata i danska Herlev, norr om Köpenhamn i Danmark. En tredje man ska ha blivit utsatt för ett mordförsök men lyckades gömma sig i ett buskage.

Dansk polis inledde omgående ett samarbete med svensk polis och misstankarna pekade direkt på att det handlade om en uppgörelse mellan två kriminella nätverk.

Den mördade 23-åringen beskrivs som en av ledargestalt i det kriminella nätverket ”Shottaz”, vilka rivaliserar med det kriminella nätverket ”Dödspatrullen”.

I konflikten mellan Shottaz och den andra grupperingen Dödspatrullen har ett tiotal unga män skjutits ihjäl under de senaste åren

Båda gängen har sin bas i Rinkeby i Stockholm.

”Inom Shottaz rev dubbelmordet i danska Herlev i somras upp djupa sår. En av de mördade var bror till ledaren för Shottaz som nu sitter i fängelse. Mordoffret i Danmark hade själv en central roll i gänget”, skrev Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult efter att en man skjutits ihjäl på nyårsafton. 

FLER NYHETER OCH TV-KLIPP PÅ TOPNEWS

Bilder från övervakningskameror i samband med mordet. Foto: Polisen

Fem åtalas för dubbelmord

Nu åtalas fem svenska män, misstänkta för dubbelmordet. 

”De fem åtalade gängmedlemmarna är alla misstänkta för att ha utfört morden som en del av en pågående konflikt mellan två svenska kriminella gäng”, skriver den danska polisen i ett pressmeddelande och fortsätter: 

”De åtalade männen är mellan 17 och 25 år gamla”. 

Männen åtalas också för mordförsök, för i bilen fanns även en tredje person, en 21-årig man. Han klarade sig fysiskt oskadd, och flydde från platsen.

Även 21-åringen var tungt kriminell. Under 2018 åtalades han för flera fall av stöld, men efter att ett viktigt vittne inte kunnat delta har rättegången skjutits upp två gånger.

Den 24 maj 2019 blev mannen häktad på nytt, misstänkt för nya brott. Denna gång blev 21-åringen misstänkt för grov stöld och häleri. Han satt häktad fram till den 20 juni 2019, då han försattes på fri fot – bara fem dagar innan dubbelmordet i Köpenhamn.

Var 21-åringen i nuläget befinner sig, finns det inga uppgifter om.

Rättegången mot de fem männen hålls i Glostrup och kommer starta den 10 augusti. 

TV: Här är några av dagens största inrikesnyheter