Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem starka minnen med Kvällsposten

I 75 år har vi rapporterat om allt från glada djur och kungligheter till omvälvande nyhetsskeenden. 

Kvällsposten finns för dig varje dag. 

Här är fem exempel på när vår journalistik verkligen har stuckit ut. 

Monica Nilsson, som står i dörröppningen, var först av ortsborna att slå larm om fabriken i Teckomatorp.
Foto: INGVAR ANDERSSON / DN

Giftskandalen i Teckomatorp

Det är över 45 år sedan Kvällspostens redaktion fick det första tipset om stank och allergier intill BT Kemis fabriksområde i Teckomatorp. Reportern Kerstin Berlman undersökte saken och snart exploderade nyheten om vad som skulle bli en av Sveriges största miljöskandaler någonsin. På fabrikens mark hittades nedgrävda tunnor med giftiga avfall. Då hade invånarna i byn länge larmat om stank, allergiska reaktioner och sjukdomar. Men ingen lyssnade – förrän Kvällsposten skrev. 

Kvällspostens löpsedel den 28 oktober 1981.
Foto: KVP
Det var en fiskare som ringde Kvällsposten och berättade om ubåten på grund.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN

Ubåtskrisen – då ryssen kom till Sverige

De elva dagar då den sovjetiska ubåten U137 låg på grund i ett militärt skyddsområde utanför Karlskrona är nutidshistoria. Nyheten brakade lös efter ett tips till Kvällspostens redaktion. Det fanns nästan ingen som trodde det var möjligt – en ubåt med sovjetisk flagg på grund i blekingska skärgården. Jan-Olof Bengtsson var då nyhets­reporter på tidningen.

– Vi var först med nyheten, men den spreds ju sedan med blixtens hastighet. Jag åkte omedelbart upp till Karlskrona och blev kvar där alla elva dagarna, har han berättat. 

Richard Gere avslöjades nakenbada i Sverige med sin svenska flört Stina.
Foto: BERTIL HASKEL

Richard Gere nakenbadar

Skådespelaren Richard Gere låg mitt i skilsmässan med Cindy Crawford när den berömda bilden togs 1995. I augusti befann världsstjärnan sig på semester i ett lånat hus utanför Båstad. Då fick Kvällspostens reporter Johan T Lindwall tips om det hemliga besöket och styrde genast bilen mot stugan i Kattvik. Fotografen Bertil Haskel mötte upp och det blev jackpot när de plötsligt såg Richard Gere komma gåendes med en handduk över midjan. Tillsammans med en 24-årig svenska badade han naken – och Bertil Haskel fick allt på film. Bilderna såldes till över 40 länder och nattbadet blev en världsnyhet. 

Bilderna togs av Christer Järeslätt på Kvällspostens redaktion.
Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Foto: KVP

Zlatans första intervju

”Smaka på blivande rubrik- och löpsedelsnamnet: ZLATAN! Det låter spännande. Det låter som ett nätrassel.” Så skrev Rune Smith i ingressen till den första stora intervjun med Zlatan Ibrahimovic. Det var februari år 2000 och Rune Smith tyckte att han hade fått korn på vad som skulle bli MFF:s nästa riktigt stora spelare. Zlatan var 20 år, spelade i superettan och sa saker som ”MFF ska springa hem superettan och själv ska jag vara proffs i Inter i Italien inom tre år”. Vi alla vet hur det gick. I sin bok skrev Zlatan själv senare om intervjun: ”Det var startskottet på hela hysterin”.

Jenny Strindlöv belyste det parallella rättssystemet romani kris i flera reportage.
Foto: Loka Kanarp

Granskningen av romani kris 

Styvpappan som friades för våldtäkt på en 13-årig flicka i en parallell rättegång. Kommunala tjänstemän som, samtidigt som de jobbade med romsk inkludering, deltog i de parallella rättsskipningarna. Familjen som spred intima detaljer om sin svärdotters sjukdomar på Facebook. Det är bara några av detaljerna i Jenny Strindlövs reportagesvit om det romska rättssystemet romani kris som publicerades med start i juni 2021. Avslöjandena har debatterats flitigt i media och Jenny Strindlöv nominerades till journalistiska priser. Framförallt: Flera romer har efter reportagen uttryckt lättnad och tacksamhet över att romani kris äntligen tas på allvar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!