Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem personer i Malmö har fått mässlingen

Det är viktigt att vaccinera sig, enligt smittskyddsläkaren.
Foto: TT
Viruset är väldigt smittsamt.
Foto: CYNTHIA GOLDSMITH/TT

Fem personer i Malmö har insjuknat i mässling.

Två av dem är barn.

– Det är mycket oroande. Det kan räcka att man går i samma rum som någon som har mässling så smittas man, säger smittskyddsläkare Håkan Miörner.

Fakta Mässling

* Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige.

* Den som inte har haft mässling eller inte är vaccinerad kan bli smittad när någon som är sjuk hostar eller nyser så att droppar i utandningsluften sprids.

* Ofta får man hög feber i någon vecka, och det kan ta flera veckor innan man har hämtat sig helt.

* Vanliga symtom vid mässling är hög feber, torrhosta samt irriterande och ljuskänsliga ögon.

* Om du misstänker att du eller en närstående har fått mässling bör du kontakta en vårdcentral. Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

* Det finns ingen behandling som hjälper mot mässling, men febernedsättande mediciner kan göra att det känns lite bättre.

Källa: Vårdguiden

Det europeiska utbrottet av virussjukdomen mässlingen som började i februari sprider sig. Hittills i maj har fem fall av mässling konstaterats i Malmö. Två barn och tre vuxna har insjuknat.

Smittskydd Skåne kontaktar nu ett par hundra personer som kan ha utsatts för smitta.

Varnar: "Mycket farlig sjukdom"

Nu varnar de för den farliga infektionssjukdomen som beskrivs som en av världens mest smittsamma sjukdomar.

– Det är en mycket farlig smittsam sjukdom som är särskilt allvarlig för spädbarn, säger smittskyddsläkare Håkan Miörner.

Ingen av de smittade var tidigare vaccinerad. Bästa skyddet är enligt smittskyddsläkaren att vaccinera sig. Misstänker man att man har mässling ska man i första hand kontakta sin vårdcentral via telefon.

– Vi vill förhindra att mässlingen sprider sig till dem som inte är immuna och som inte har vaccinerat sig, säger Håkan Miörner.

Utbrott i Tyskland

Vaccination mot mässling ges först vid 18 månaders ålder och sedan en andra gång vid åttaårsåldern. Smittskyddsläkaren råder föräldrar som ska ut och resa utanför Sverige med barn som inte är vaccinerade att rådgöra med sin barnavårdscentral om vaccination från sex månaders ålder.

– Det viktigaste är att de barn som har varit utsatta för smitta blir vaccinerade inom 72 timmar efter smittotillfället. Efter det stoppar en vaccination inte en infektion om den redan brutit ut, säger Håkan Miörner.

Mässling förekommer fortfarande i många länder. Just nu pågår ett utbrott i Tyskland och flest fall rapporteras även från Italien, Nederländerna, Rumänien och Storbritannien.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!