Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera män jagas efter upplopp på Rosengård

Polisen vädjar om hjälp att identifiera fem personer som misstänks ha deltagit i det våldsamma upploppet på Rosengård i Malmö i slutet av augusti.

Polisen vädjar om hjälp att identifiera fem personer som misstänks ha deltagit i det våldsamma upploppet på Rosengård i Malmö i slutet av augusti. 

– För det fall att vi skulle kunna identifiera de här personerna så skulle de bli misstänkta för våldsamt upplopp, säger åklagaren Tomas Olvmyr till Efterlyst.

De riskerar då upp till fyra års fängelse.

Det var på kvällen den 28 augusti som upploppet bröt ut i Rosengård. Det har beskrivits som en reaktion på Koranbränningen på marken i Rosengård tidigare på dagen, något som också filmades och publicerades på nätet.

Den danske politikern Rasmus Paludan hade samma dag nekats inresa till Sverige – men sympatisörer till honom hade ändå lyckats genomföra Koranbränningen.

Det våldsamma upploppet med centrum på Amiralsgatan i Malmö varade i flera timmar.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Ett antal personer har redan delgivits misstanke om brott – men polisen vill nu ha ytterligare fem män identifierade.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Hasse Aro leder Efterlyst i TV3,
Foto: CARL ANDERSSON / SPA

Inget stöd från församlingarna

Det våldsamma upploppet stöddes inte av någon officiell företrädare för de olika muslimska församlingarna i Malmö.

Men deltagarna i upploppet använde händelsen som förevändning för sitt agerande.

– Jag har hört ett antal poliser som beskriver det här som något av det värsta de har varit med om, säger åklagare Olvmyr till Efterlyst.

– På det här filmmaterialet så ser vi personer som kastar sten på poliser och mot polisfordon. Man har också kastat sten mot räddningstjänsten.

Fem oidentifierade män söks

Sedan tidigare har ett antal personer delgivits misstanke om deltagande i upploppet. Men fem personer som har fastnat på bild är än så länge okända för polisen.

Programmet leds av Hasse Aro. Med sig i studion har han polisens tipssamordnare och de båda experterna Anna Svedin, åklagare, och Hanna Lindblom, advokat.

Tros ha haft en framträdande roll i upploppen – här är kvinnans egna ord.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!