Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem häktade i fakturahärvan

Foto: Linn Malmén

MALMÖ. Tingsrätten begärde under torsdagen sju personer häktade misstänkta för att vara inblandade i en landsomfattande fakturahärva som utreds av Malmöpolisen.

Åklagarna uppskattar att den misstänkta fakturabluffen dragit in fyra miljoner kronor.

Den 20-årige, utpekade huvudmannen kom in i rättssalen iförd en dyrbar Bosskostym och såg pressad ut. Han har trots sin låga ålder haft en ledande befattning i verksamheten och titulerats som vd. Han har tidigare inte varit misstänkt för brott.

Innan förhandlingen fortsatte bakom lyckta dörrar förnekade han brott.

Framför allt lurat äldre

20-åringen är tillsammans med elva andra personer misstänkt för att ha lurat framför allt äldre i Skåne och hela Sverige att teckna avtal för nätannonser. Annonser har sålts genom aggressiv telefonförsäljning. Flera av säljarna är också misstänkta. Annonserna har varit helt värdelösa, enligt åklagaren Bo Albrektsson som driver målet tillsammans med kammaråklagare Anna Palmqvist.

- Det har funnits verkliga avtal. Min klient har dessutom inte haft så mycket att göra med själva försäljningen, säger advokat Jan Urwitz som är ombud för 20-åringen.

Sju misstänkta personer begärdes häktade, varav en person har släppts. Förhandlingen pågick vid 17-tiden på torsdagen fortfarande.

Fem misstänkta är hittills häktade för inblandning i bedrägeriet. En av dem är också misstänkt för vapenbrott.

Minst 1 000 anmälningar

Polisen har uppskattat att det finns minst 1 000 anmälningar mot bolaget, 118108. Malmöpolisen är nationellt centrum för utredningen. För närvarande sitter två polisanställda som på heltid matar in anmälningar från hela landet i polisens datasystem.

Bedrägerierna har enligt åklagarna pågått sedan oktober 2011 fram till den 21 januari när polisen slog till mot verksamhetens huvudkontor i Helsingborg.

När polisen klev in i lokalerna pågick verksamheten för fullt.

 

Rättelse: I en tidigare version angav vi felaktigt att sju personer häktats. Det rätta är att de begärdes häktade. Vid 17-tiden på torsdagen hade tre av dem häktats och en släppts. Senare häktades ytterligare två personer.