Fem bilar förstördes och många fler blev sot- och rökskadade vid den andra garagebranden i Rosengård på två dagar. Foto: MIKAEL NILSSON
Fem bilar förstördes och många fler blev sot- och rökskadade vid den andra garagebranden i Rosengård på två dagar. Foto: MIKAEL NILSSON

Fem bilar förstörda i ny garagebrand

Publicerad

Fem bilar förstördes när det sent på lördagskvällen brann i ytterligare ett underjordiskt garage på Rosengård i Malmö.

– Vi har rätt mycket resurser på plats, säger Calle Persson vid ledningscentralen för polisen i region syd.

Garaget är inte samma som brann på långfredagen – men adressen är även denna gång von Lingens väg.

Vid långfredagens misstänkt anlagda brand i ett underjordiskt garage på von Lingens väg förstördes 17 bilar och över hundra sotskadades.

Lördagskvällens larm kom in till polisen klockan 21.50. Den omfattande rökutvecklingen tvingade polisen att stänga av von Lingens väg.

– Det började brinna tio minuter senare i kväll än  går, säger Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

– Och i kväll var det även lättare att få branden under kontroll. Vi gick rakt på den när vi öppnade porten för att gå in.

Rökutvecklingen var kraftig

Rökutvecklingen var kraftig genom de sju rökluckorna på garagets tak men branden i garaget var under kontroll efter en halvtimmes tid.

Räddningstjänsten räknar dock med att behöva stanna kvar till framåt midnatt för att släcka den helt.

– Fem bilar har brunnit helt och är förstörda, säger Mattias Sköld.

– Hur många bilar som fått strålskador av hettan vet jag inte, men samtliga bilar lär vara sot- och rökskadade.

Förra branden misstänkt anlagd

Enligt Calle Persson vid polisens ledningscentral finns det ännu ingen bevisning som kopplar ihop de båda bränderna på von Lingens väg.

– Även om det är kanske ändå för mycket att tro att det är slumpen när två så lika bränder uppstår så nära varandra, säger han.

– Men om de kommer att kopplas ihop utredningsmässigt kan jag ännu inte säga. Att någon väljer att sätta eld på bilar i ett garage i stället för utomhus kan ju bero på att det är lättare att jobba ostört i garaget.

Enligt uppgift ska båda de drabbade garagen vara försedda med övervakningskameror vid infarterna. Polisen vill inte kommentera den uppgiften.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag