Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barn krävs på 30 miljoner – efter att skolan brann ner

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
Det var på nyårsdagen 2017 som skolan brann ner efter att pojkarna skjutit fyrverkerier från taket. Foto: CARL CARLERT / NYHETSBILDEN

Fem 13-åriga pojkar använde sig av fyrverkerier på taket på Sandsbro skola på nyårsdagen 2017. Det slutade med att hela skolan brann ner. 

Skolans försäkringsbolag har dragit pojkarna inför rätta – och kräver dem på 30 miljoner kronor. 

Nu bestrider alla pojkarna kravet. 

Allt brann ner när de fem 13-åriga pojkarna använde smällare på taket på Sandsbro skola i Växjö på nyårsdagen 2017. 

Skolans försäkringsbolag har dragit pojkarna, som i dag är i 15-årsåldern, inför rätta – men ungdomarna bestrider skadeståndskravet, rapporterar Smålandsposten.

Skolbranden beräknas kosta runt 30 miljoner kronor och pojkarnas hemförsäkringsbolag har hittills också nekat till att de skulle vara skadeståndsskyldiga – vilket medför att skolans försäkringsbolag väckt talan mot ungdomarna i stället.

Den polisutredning som gjordes efter branden har visat att två av pojkarna lade ned var sin fyrverkeripjäs i en ventilationstrumma, något som startade branden.

En av pojkarna på taket larmade 112 när de såg att började brinna. De fanns också kvar på platsen när polis och räddningstjänst kom dit. 

Försvaret: Insåg inte risken

Advokat Ulrika Strömbom företräder en av pojkarna:

”Enligt skadeståndslagen svarar var och en för sitt eget agerande. Protector har dock valt att inte redovisa vad var och en av pojkarna har gjort utan har valt att genomgående endast hänvisa till 'ungdomarna'”, konstaterar hon i ett yttrande enligt Smålandsposten

”Skälet till detta är inte svårt att förstå. Protector är medvetet om att pojkarna själva saknar medel att bekosta skadan och att det därför blir en fråga om att ianspråkta pojkarnas hemförsäkringar. Därför, ju fler hemförsäkringar, ju högre belopp”, tillägger hon.

Enligt Smålandsposten är inställningen från skolans försäkringsbolag att ungdomarna agerade vårdslöst. 

Men advokat Johannes Ericson som företräder en annan av pojkarna hävdar att hans klient saknade kännedom om att ventilationstrumman ledde ner i skolbyggnaden. 

”Möjligheten att i handlingsögonblicket inse risken för att skolan skulle kunna brinna ner var obefintlig”, säger han i ett yttrande.