Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem års fängelse för termosbomber

Polisens tillslag
Foto: jens christian

Mannen tillverkade termosbomber och förvarade narkotika i sin industrilokal. Nu döms han till fem års fängelse av Hässleholms tingsrätt.

Den 49-årige mannen döms för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott och vapenbrott. Vid polisens tillslag hittades över tre kilo amfetamin.

En 24-årig man döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot vapenlagen till fängelse i sex månader.

– De har under en lång tid under 2019 inhandlat åtminstone 24 kilo svartkrut, 172 termosar och 190 meter stubintråd och av det har de gjort termosbomber, har Ulla Karlbrink, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tidigare sagt till TT.

Var bomberna har hamnat är dock inte helt klarlagt – det har nämligen inte gått att bevisa att laddningarna sålts vidare till kriminella gäng.

Den tekniska bevisningen mot männen rör bland annat dna-fynd. Tio gröna termosbomber hittades i en resväska i ett källarförråd i ett lägenhetshus i Borås sommaren 2020. På tre av dem påträffades 49-åringens dna på tändstubinen.

49-åringens dna har även hittats på stubinen till en odetonerad silverfärgad termosbomb som hittas vid ett sprängdåd mot en bilverkstad i Fosie i Malmö i mitten av oktober 2019, där två av fyra utplacerade termosbomber exploderade.