Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ovanlig fågel flög fel: Skulle till Kina – hamnade i Småland

Här sitter rödtrasten i godan ro i en trädgård i Småland. Ovetande om uppståndelsen den väckt.Foto: Magnus Elfwing
Magnus Elfwing från Kalmar trodde knappt det var sant när fågeln han i flera år drömt om att få se plötsligt dök i trakterna.Foto: Mia Ericsson

Fågelskådaren Magnus Elfwing, 38, från Kalmar är jublande glad.

Anledningen är en rödtrast som flög snett på vägen till Kina och landade i Småländska Patamalm där den smaskade på fallna päron.

– Det är första gången den syns här, det är helt unikt, säger Magnus.

Nyheten om att den lille trasten skymtats i Sverige slog ner som en bomb i fågelskådarkretsar på tisdagsförmiddagen. Rödtrasten var fotograferad i en trädgård i Patamalm på gränsen mellan Kalmar och Mönsterås.

Magnus Elfwing fick nys om det sedan en vän uppmärksammat honom och ha slängde sig i bilen för att köra de fyra milen till observationsplatsen.

– Vi var några stycken som kom fram samtidigt. Eftersom trastar är lite speciella, avvaktande, började vi söka av området på avstånd.

Men det tog inte lång stund innan de fick napp. Rödtrasten hittades sittande i den angivna trädgården och samtliga fågelskådare på plats bjöds in i köket för att på avstånd, genom rutan, närskåda den ovanlige besökaren på tio meters avstånd.

Nära släkt med bruntrasten

Med egna observationer och närstudier av foton kunde de verifiera att det rör sig om en rödtrast. Nästan, i alla fall.

– Jag slänger in en brasklapp, rödtrast och bruntrast är väldigt nära släkt och det har hänt att de har häckat med varann och fått hybridavkommer. Det kan hända att denna har lite gener av bruntrast i sig men tills man säger något annat är detta en rödtrast för mig, säger Magnus Elfwing.

Rödtrasten, en mycket sällsynt gäst i Småland, Sverige och övriga Europa.Foto: Magnus Elfwing

Att fyndet vållat en så stor uppmärksamhet beror på att rödtrasten är mycket ovanlig i Europa och enormt ovanlig i Sverige. Här har den aldrig tidigare synts. Arten är sibirisk och när den flyger söderut är det mot Kina.

– Den här individen har inte bara flugit i helt fel riktning, den har även flugit otroligt mycket längre än vanligt.

 

LÄS MER: Lövsångaren kan flyga jättelångt

 

Rödtrasten känns igen på sin rödflammighet på undersidan och en dygrön, grå ton på ryggen.

För Magnus Elfwing är rödtrasten i Patamalm hett efterlängtad. Ända sedan han i tidiga tonåren fick intresse för fåglar har det varit något av en dröm att få se en.

– Det är ju så otroligt sällsynt att de ens är i Europa, säger han.

Lär locka utländskt intresse till Småland

Varför rödtrasten hamnade i Småland i stället för i Kina är oklart. Men enligt expertis beror det sannolikt på att något gick snett med fågelns navigationssystem. Sånt händer i bland.

 

Nu närmast återstår att se var den tar vägen i nästa skede. Klarar den vintern är det inte omöjligt att den ger sig på att flyga hemåt igen. 

– Jag är säker på att den kommer att flytta, de flyttar ju på höst och vår,  säger Magnus Elfwing som inte heller blir förvånad om fågelskådare från andra länder dyker upp i trakterna kring Patalam.

– Ja, det är inte alls omöjligt. Det är ett mycket sällsynt fynd i Europa.