SISTA TITTEN. Gul och snedögd - efter anklagelser om rasism tas kinesen bort från Fazers klassiska Kinapuffar.
SISTA TITTEN. Gul och snedögd - efter anklagelser om rasism tas kinesen bort från Fazers klassiska Kinapuffar.

Fazer byter utseende på Kina-påsen efter krönika om rasism

Publicerad
Uppdaterad
Klassiska godiset Kinapuffar får ny förpackning. Tillverkaren Fazer anklagas för rasism för omslagsbilden av en "knallgul asiat med ögon sneda som en lördagsfylla", avslöjar Helsingborgs Dagblad.
Kinapuffar har funnits sedan 1961 men bytte faktiskt namn till Kina Snacks för några år sedan. Nu firar produkten sitt 50-årsjubileum med att ta bort kinesen som pryder påsen. Det är följden av en text i Helsingborgs Dagblad där krönikören Patrik Lundberg skrev "att skämta om och skratta åt asiater tycks vara den enda rasism som kan gå obemärkt förbi", och gav exemplet "Fazers Kina-godis, vars förpackning pryds av en knallgul asiat med rishatt och ögon sneda som en lördagsfylla".

"Vi har tagit till oss"

Läsare hörde av sig till Fazer vars kommunikationsdirektör Sofia Liljefors-Edlund nu gör avbön:
- Vi har tagit till oss av de synpunkter som vi har fått och kommer att ändra förpackningen, säger hon till Helsingborgs Dagblad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag