Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Favoritseger: Edvard vann SM i grässlalom

20-årige Edvard Nord från Norrköpings SK vann tävlingen i Brösarp för fjärde gången i rad. På onsdag åker 20-åringen ner till Tjeckien för att träna med den tjeckiske åkaren Martin Stepanek. "Det ska bli riktigt kul att träna med dem och dessutom få prova lite nya grenar", säger Edvard Nord.
Foto: Andreas Hillergren
När Brösarps Alpina Skidklubb arrangerade sin första grässlalom-tävlingen 2011 trodde de att det skulle bli en intern uppgörelse mellan de olika Österlensklubbarna. "Men folk från resten av landet började höra av sig rätt snabbt och då förstod vi hade ett kul och spännande koncept på gång", säger Fabian Rimfors från Brösarps Alpina Skidklubb som arrangerar slalomfesten.
Foto: Sanna Dolck
Backen i Brösarp har tidigare fått spela huvudrollen i Bregottreklamen och fått illustrera Körsbärsdalen i filmatiseringen av Astrid Lindsgrens "Bröderna Lejonhjärta". Men sedan ett par år tillbaka har den även blivit centrum för SM i grässlalom.
Foto: - -

Nummerlapparna tog slut när inofficiella SM i grässlalom avgjordes i Brösarps backar under fredagen.

Som slutgiltig segrare stod Sveriges VM-hopp Edvard Nord, 20.

– Vi har verkligen bevisat att det inte krävs snö för att åka skidor, säger Fabian Rimfors från Brösarps Alpina Skidklubb som arrangerar slalomfesten.

FAKTA

Brösarps backar

Banlängd: 90 meter

Fallhöjd: 24 meter

Antal portar: 8 stycken

Typ av vana: Krokig

Så går tävlingen till:

Varje åkare får åka två kvalåk var på egen hand. De 15 bästa tiderna plus en "lucky looser" som lottas fram går sedan vidare. Finalerna avgörs genom parallellslalom där vinnaren i varje åk går vidare till nästa omgång.

Utförsåkninglegendaren Olle Rimfors lär en gång ha sagt att det "krävs mer än en backar för att åka skidor". Men hans barnbarnsbarn har bevisat motsatsen.

För fjärde gången i ordningen arrangeras det inofficiella SM i grässlalom i Brösarps backar på Österlen.

Till start kom allt från blåbär till riktiga proffs och trots att arrangörerna satt en gräns vid 55 deltagare blev det betydligt fler startande.

– Jag tror vi skickade väg över sextio personer. Nummerlapparna tog till och med slut, säger Fabian Rimfors.

Kortare skidor

Genom åren har tävlingen haft allt från juniorvärldsmästare och OS-deltagare i traditionell slalom till pensionärer på startlinjen. För vissa har omställningen från snö till gräs varit helt naturlig, för andra har det varit betydligt svårare.

– Vissa har väldigt lätt att översätta vinterskidåkning till gräs. Skillnaden är egentligen att gräsåkning inte är lika förlåtande. Har du bakvikt tillexempel avslöjas det direkt eftersom skidorna är kortare, säger Fabian Rimfors.

Som slutgiltig segrare efter dagens drabbning stod – föga förvånande – 20-årige Edvard Nord från Norrköpings SK. Segern blev hans fjärde i ordningen.

– Visst var det lite nervöst, men jag vet ju att jag kan så jag höll mig ändå ganska lugn. Det är alltid riktigt kul att komma hit, säger han.

Och vad många kanske inte vet är att grässkidåkningen är en officiell sport i Internationella skidförbundet, FIS, och har samma status som andra skidsporter.

VM-hoppet

Nästa vecka åker Edvard Nord dessutom till Tjeckien där han ska representera Sverige när i junior-VM grässkidning avgörs.

– Det känns väldigt spännande. Jag vet inte riktigt hur konkurrensen ser ut men tror ändå att jag har goda chanser så det känns inte omöjligt att jag överraskar, säger han.

Nästa år får Edvard Nord dessutom chansen att visa upp sina färdigheter på hemmaplan när grässkidåkning blir en del av SM-veckan i Norrköping.

Men om två år hoppas Fabian Rimfors att tävlingen är tillbaka i Brösarp.

– Vi har höjt ribban ordentligt och verkligen bevisat att det inte krävs snö för att åka skidor i Sverige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!