Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fathi, 22, kunde följa sin dröm – tack vare Sverige

Fathi Abdullahi, 22, flyttade från Somalia till Sverige för fem år sedan – under den tiden har hon hunnit uppfylla många mål.
Foto: Privat
Sedan 25 september arbetar Fathi med sitt drömyrke, som busschaufför.
Foto: Privat

Fathi Abdullahi, 22, kom till Sverige från Somalia för fem år sedan.

Under den tiden har hon hunnit med mycket – bland annat att uppfylla sin dröm om att arbeta som busschaufför.

– Jag kan inte bara sitta hemma och söka socialbidrag, jag vill vara en del av det svenska samhället, säger Fathi.

Sedan barnsben har 22-åriga Fathi Abdullahi drömt om att arbeta som busschaufför, men det ostabila läget i hemlandet Somalia gjorde det svårt för henne att uppfylla sitt mål. När Fathi var 17 år gammal flyttade hon från kriget i Somalia till Rydaholm i Värnamo kommun – en resa som kom att förändra hennes liv totalt.

– Jag har alltid drömt om att bli busschaufför, men det var väldigt tufft i Somalia. Man visste aldrig hur morgondagen skulle bli eller vad man skulle förbereda sig för, det var krig och det föll bomber. Kvinnor körde dessutom aldrig buss i Somalia, det var ett yrke för männen, säger Fathi Abdullahi.

Vill bidra till svenska samhället

Fathis liv i Sverige har kantats av många framgångar. Hon har bland annat hunnit lära sig svenska, utbildat sig till undersköterska och tolk, tagit körkort för bil och buss, fött sin andra dotter, lärt sig simma och hon läser just nu in gymnasiet.

Sedan den 25 september har hon dessutom anställning på ett bussbolag i Värnamo – och arbetar nu äntligen med sitt drömyrke som busschaufför. Detta var VN först med att skriva om.

– Jag måste utbilda mig, jobba, ta hand om mina barn och betala skatt. Jag kan inte bara sitta hemma och söka socialbidrag. Det räcker att jag har fått gratis utbildning, ett varmt välkomnande, uppehållstillstånd och möjligheter som jag inte hade i mitt hemland – resten vill jag stå för själv, jag vill vara en del av det svenska samhället.

Innan Fathi blev busschaufför hade hon aldrig haft på sig ett bar byxor. ”Det känns väldigt ovant, nästan naket”, säger hon.
Foto: Privat
Fathi tror starkt på kvinnors möjligheter.
Foto: Privat

Sparade till körkortet

Det har däremot inte varit en spikrak väg framåt för Fathi Abdullahi. Hon har fått kämpa för att nå sina mål.

– Varken jag eller mina föräldrar hade några pengar, därför var det svårt för mig att ta körkort. Men jag sparade och sparade, jag sökte jobb överallt. Till slut kunde jag betala mina 40 körlektioner. Jag kuggade fyra gånger på min uppkörning, men körkortet var nyckeln till mina drömmar och därför kändes det viktigt att slutföra.

– Under tiden som jag var gravid utbildade jag mig till tolk, jag ville bli klar med det innan min dotter föddes. Fyra dagar innan förlossningen befann jag mig på tolkutbildningen i åtta timmar och blev färdig – trots att magen var så stor att jag inte kunde sitta ner på hela dagen, säger Fathi.

Nästa dröm: att bli polis

Fathi tror starkt på kvinnors möjligheter och hon uppmanar till att inte ge vika för slentrianmässiga samhällsnormer.

– Min önskan är att kvinnor ska följa sina drömmar: ge inte upp och var bestämd. Lägg ner tid på att få det som du vill ha det. Bli inte rädd om du vill in i en manlig bransch – vi kvinnor är lika starka och smarta som männen. Vi kvinnor kan, och ska, bli vad vi vill bli. Följ ditt hjärta, så blir det rätt.

Nu återstår det att uppfylla en livsdröm för Fathi Abdullahi. Det vill hon ta tag i så fort som hon blir svensk medborgare.

– Efter åtta år i Sverige blir man svensk medborgare, det är tre år kvar för mig. Sedan vill jag bli polis. Till dess hinner jag läsa till mig gymnasiebehörighet och stärka språken, jag vill kunna flera språk perfekt. Jag hoppas på att kunna göra skillnad – där det är bråkigt, där vill jag sprida lugn.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!