Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fästmön lever under hoten mot Lars Vilks

Fästmön lever sedan många år i en relation med Lars Vilks. Men hon ingår inte i skyddsinsatsen kring den dödshotade konstnären.
Foto: Henrik Högström
Konstnären har levt under dödshot i över 13 år.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Vilks omgärdas alltid är säkerhet. Här polispådrag inför att han ska framträda vid ett evenemang i Karlstad 2015.
Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan över tio år lever den svenske konstnären Lars Vilks under dödshot.

Men livet på flykt och som ständigt beskyddad påverkar även de han närhet.

I över ett decennium har konstnärens partner levt i skuggan av dödshoten – och av ett personskydd som inte omfattar henne.

– Ska vi träffas är det ute på en parkbänk eller på promenad. Blir vi bjudna till bekanta, då får jag ta mig dit för egen maskin och sen får Lars ta sig dit från sitt håll och så skiljs våra vägar. Det är ju ingen relation ju, säger hon till Allas.

Lars Vilks och fästmön träffades på en konstkurs. Två personer med sina respektive liv. Lars Vilks med sin konst och hon med sin karriär, understundom utomlands. Han lugn och eftertänksam, hon mer energisk och pang på.

– Vi är ju två motsatser så. Jag är ju oerhört noga och han är motsatsen till det. Då löste vi det så det att han jobbade hos sig, i sin ateljé. Det blev hans arbetsplats. Det var här man sov, åt och träffade människor, säger fästmön i en intervju med reportern Henrik Högström på Allas.

Lars Vilks vid livsverket Nimis i nordvästra Skåne. I bakgrunden en av konstnärens livvakter, ständigt närvarande.
Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Intervjun med Lars Vilks fästmö Maj publicerades i Allers magasin Brott den 6 april.
Foto: Aller

Pris på sitt huvud

2007 förändrades Lars Vilks och fästmöns liv i grunden, och det var då de fick lära sig innebörden av ordet fatwa. Lars Vilks teckningar ”Mohammed som rondellhund” hade lett till att konstnären fått ett pris på sitt huvud.

Tre år senare blev hoten allvarligare. Två bröder från Landskrona försökte sätta eld på Vilks hus – de dömdes senare för attentatet. Och mitt under julhandeln samma år sprängde sig terroristen Taimour Abdulwahab i luften i Stockholm. En av anledningarna till dådet var Sveriges stöd till ”grisen Vilks”, uppgav självmordsbombaren i ett förinspelat ljudmeddelande.

Skyddet kring Vilks stärktes. Och det som paret trodde skulle vara några veckor drog ut på tiden. I veckor, månader och år. Säkerheten kring Vilks bostad var rigorös men de två kunde ändå träffas i fästmöns bostad. De kunde fira högtider tillsammans, men utrymmet för spontanitet var minimalt.

I och med terrordådet i Köpenhamn 2015, där Vilks var ett av målen, vreds säkerheten kring konstnären upp ytterligare.

2015 attackerades ett möte Köpenhamn där Vilks talade. Vilks var ett av målen. En person dödades.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vill bo tillsammans

De senaste åren har paret planerat för ett liv tillsammans i Sverige. Men fästmön är besviken. Hon ingår inte i ”skyddsobjektet” Lars Vilks. Hennes bostad har bedömts som icke säker, det hem där de två planerat att flytta ihop likaså. De kan inte träffas på någon av platserna.

– Ska vi träffas är det ute på en parkbänk eller på promenad. Blir vi bjudna till bekanta, då får jag ta mig dit för egen maskin och sen får Lars ta sig dit från sitt håll och så skiljs våra vägar. Det är ju ingen relation ju, säger fästmön till Allas.

Hon är kritisk mot hur skyddet utformas, de två måste betraktas som ett par menar hon. De måste kunna leva i en relation, säger hon.

Bedöms ”kontinuerligt”

Och hon och Vilks har fått medhåll. I höstas publicerade sju tidigare och nuvarande ordförande i Publicistklubben ett upprop på Expressens kultursida där man krävde att bevakningen av Lars Vilks omorganiserades så att paret får möjlighet att leva tillsammans.

– Det är ju inte Lars som ska sättas i fängelse livet ut på detta sätt. Livvakterna ska ju göra livet drägligt för skyddspersonen så långt det är möjligt om det inte är allt för uppenbart farligt, säger fästmön till Allas.

En bedömning av hotbilden görs kontinuerligt. Om det kommer ett förslag på ett nytt boende kommer polisen att göra en ny bedömning, uppger polisen för Allas.

Lars Vilks under ett möte med Kvällsposten 2016. Mötet skedde på hemlig plats efter att Kvällspostens team i flera led eskorterats av polis till mötet.
Foto: TOMAS LEPRINCE


Hoten mot Vilks:

2007: Lars Vilks teckningar ”Mohammed som rondellhund” orsakar kraftiga reaktioner. Konstnären dödshotas och får ett pris på sitt huvud.


2009: Amerikanskan Colleen LaRose, kallad ”Jihad Jane” grips i Europa dit hon tagit sig för att mörda Lars Vilks. Hon hinner dock inte sätta sin plan i verket.2010: I maj försöker två bröder tända eld på Vilks hem. Attentatet misslyckas och de två grips och döms. 

I december samma år dödas Taimour Alwahab när han sprängs i luften under ett misslyckat attentat i Stockholm. En av anledningarna till attentatet är Sveriges stöd till ”grisen Vilks”, uppger Alwahab i ett förinspelat ljudmeddelande.


2015: När Vilks talar under ett möte i Köpenhamn öppnar 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein eld mot byggnaden. En person dödas. Senare samma dygn attackerar samme gärningsman en synagoga i staden och dödar en säkerhetsvakt.

TV: Ulf Borgström släpps fri med fotboja: ”Jag gör vad jag vill”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!