Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fast för fortkörning - körde bil i 18 km/h

Eva Stranne om hastigheten: "Det var så sakta att hastigheten knappt syntes på hastighetsmätaren."
Foto: Google maps, privat

Eva Stranne, 61, körde bil i 18 kilometer i timmen men stoppades för fortkörning.

Bötesbeloppet hon fick betala var på tvåtusen kronor.

- Jag nästan grät och den kvinnliga polisen såg ut att be om ursäkt, säger Eva. Fortfarande har jag svårt att förstå polisens agerande.

Eva Stranne bor på Hasslö i Karlskrona och hade ett inbokat besök på arbetsförmedlingen i onsdags. Sin vana trogen körde hon genom de centrala stadsdelarna och passerade bland annat korsningen Norra Smedjegatan-Ronnebygatan.

Men på en sträcka av 20 meter där Norra Smedjegatan passerar över Ronnebygatan, som numera är gågata, har kommunen satt upp skyltar som talar om att man kör in i ett gångfartsområde. Det innebär att man ska iaktta stor försiktighet och att man inte får köra med högre hastighet än gångfart.

- Jag körde i 18 kilometer i timmen, det var så sakta att hastigheten knappt syntes på hastighetsmätaren, säger Eva själv.

"Vinkades in till sidan"

Men på andra sidan korsningen stod den kvinnliga polisen och riktade sin mätutrustning mot bilen.

- Jag vinkades in till sidan och fick förklarat för mig att jag kört alldeles för fort. Mätaren visade på 18 kilometer i timmen och jag förstod ingenting, säger Eva.

Ytterligare bilister fångades av polisens lasermätare och vinkades också in till sidan för att ta emot böteslapparna.

Eva uppger att hon verkligen tog alla hänsyn vid den speciella korsningen och hade saktat ned farten i god tid så mycket det gick.

- Den där skylten som fanns utmed gatan trodde jag bara betydde att man ska vara extra försiktig och visa hänsyn mot gående. Nu efteråt har jag fått veta att man bara får köra i 5-7 kilometer i timmen. Men jag har knappt hittat några uppgifter om det på varken trafikverkets eller transportstyrelsens hemsidor.

"Grät nästan"

Eva är tydlig med att poängtera att den aktuella polisen säkert bara gjorde sitt jobb i den aktuella korsningen.

- Men samtidigt kan jag inte smälta att man får en fortkörning för 18 kilometer i timmen. Jag nästan grät när jag körde därifrån.

- Jag är uppvuxen i Karlskrona och har kört över den aktuella korsningen hundratals gånger. Om det nu är så att man satt upp en ny speciell skylt borde också kommunen ha informerat bättre om det. För mig var det här en nyhet och dyrköpt läxa.

Kommunens tekniska förvaltning är den som efter önskemål från polisen satt upp den aktuella skylten. Trafikproblemen ska framför allt ha uppstått under kvällar och helger när där varit många människor som rört sig på den aktuella gatan.

Karlskronas inre befäl hälsar att han inte önskar kommentera den aktuella händelsen, utan hänvisar till polisens trafikenhet som är i tjänst först under måndagen.

Det här gäller

• I ett gångfartsområde får man inte köra motorfor don eller cykla med högre hastighet än gångfart.
• Du som förare har väjningsplikt mot gående.
• Någon exakt hastighetsgräns finns inte, men gångfart innebär någonstans mellan 5 och 7 kilometer i timmen.
• Gångfartsområdets början och slut markeras med skyltar.
• Du får inte parkera fordon på annan plats än särskilt markerade parkeringsplatser.

Källa: Transportstyrelsen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!