Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lastfartyg sjönk inatt – fem personer räddade

Olyckan ska ha skett på danskt vatten.

Fem personer räddades med helikopter när ett norskt lastfartyg fick slagsida på danskt vatten väster om Kullen.

Samtliga klarade sig utan allvarlig skador – men fartyget gick inte att rädda. 

Enligt danska Försvarsmakten sjönk fartyget under natten.  

Larmet kom först till sjöräddningen, vid 21-tiden på torsdagskvällen – då skickades den första räddningspersonalen ut. 

– Vi har ett fartyg om fått kraftig slagsida och de har valt att evakuera de var fem personer som fanns ombord, säger Daniel Ståleby, biträdande räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Olyckan ska ha skett på danskt vatten, cirka 20 kilometer väst om Höganäs. Men även räddningsenheter från Sverige skickades ut och hjälpte till med bland annat med helikopter från Göteborg och Höganäs.

Lyckad räddningsinsats

Inledningsvis utrymde tre personer från det 66 meter långa fartyget i en livflotte, medan de andra två fanns kvar ombord. Vid 22.30-tiden meddelade Sjöfartsverket att alla var räddade. 

– Man lyckades vincha upp de två personerna från fartyget och de tre från livflotten, sa Fredrik Strömbäck, kommunikatör på Sjöfartsverket vid 22.45. 

Efter helikopterräddningen till havs fördes samtliga till sjukhus i Sverige för undersökning – enligt Emma Nykvist, biträdande sjöräddningsledare, ska samtliga klarat sig utan några allvarliga skador. 

Sjönk under natten

Under natten bevakades fartyget av en fregatt från den danska flottan – och tidigt på fredagsmorgonen meddelade flottan att fartyget gått till botten. 

Slagsidan har förmodligen inträffat när lasten, innehållande förorenad jord, vält eller flyttat på sig. 

– Det har varit väldigt hårt väder, med hårda vindar och kraftiga vågor, vilket har föranlett lastförskjutningen, säger Emma Nykvist, biträdande sjöräddningsledare, till Sydsvenskan.