Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånes högsta siffra hittills på en vecka

Leif Pagrotskys kritik mot vaccinationstakten: ”Inte fått flygande start”
Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förra veckan konstaterades högst antal sjukdomsfall hittills i Skåne, 10 066 personer.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Nästan 2 000 nya fall av covid-19 har konstaterats i Skåne det senaste dygnet.

På sjukhusen minskar antalet inlagda covidpatienter marginellt – och antalet inlagda på intensiven har minskat med två patienter.

Samtidigt meddelar Region Skåne att det under förra veckan konstaterades högst antal sjukdomsfall hittills i Skåne, 10 066 personer. 

Smittvågen fortsätter i Skåne. 

Totalt vårdas just nu 566 patienter med konstaterad covid-19 på sjukhus i Skåne. Det är en minskning med fem patienter sedan måndagen och 64 patienter mindre än när det var som mest förra veckan. 

Samtidigt har antalet intensivvårdade minskat med två patienter, och uppgår nu till 60. 

Det senaste dygnet har 1 862 nya fall av covid-19 konstaterats i regionen, en ökning med mer än det dubbla jämfört med måndagens nya fall. Eftersläpningar är dock att vänta och regionen rekommenderar i stället att man tittar på det genomsnittliga antalet fall per dag de senaste sju dagarna för att få en bättre bild av smittoläget.

Just nu ligger det rullande sjudagarsmedelvärdet på 1 351 fall per dag. 

I ett pressmeddelande skriver Region Skåne också att man utökat kapaciteten för självtester efter mer begränsad kapacitet under helgerna. Just nu testat fler än någonsin. 

Och under förra veckan konstaterades högst antal sjukdomsfall hittills i Skåne, 10 066 personer.

14 000 doser har levererats 

Samtidigt är Skåne inne på tredje veckan med vaccinationer. Ännu går det inte att få fram exakt hur många som har valt att ta vaccinet av de som erbjudits men 14 000 doser har levererats. 

– Initialt har vi prioriterat att sätta upp en robust, effektiv och säker vaccinationsprocess så att vi kan vaccinera så många som möjligt och då har det skett en viss eftersläpning av registreringen i våra system. Men om ett par veckor kommer man kunna följa redovisningen på ett tydligt sätt, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Till Kvällsposten säger hon: 

– Vaccinationsviljan har varit mycket hög på särskilda boenden. Vi skalar upp successivt och olika parter är involverade i olika delar av vaccinationsarbetet;  primärvården, sjukhusen och så småningom privata vaccinatörer.

TV: Så olika är coronastatistiken för Sverige och Danmark

Länderna valde helt olika vägar – nu visar det sig i siffrorna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!