Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre utsatta för brott i Malmö – än på 20 år

Mattias Sigfridsson, t.f polisområdeschef i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN / KVP
Karolin Hakim mördades i Malmö – men det är okänt om det påverkade resultatet. Foto: JENS CHRISTIAN
I år har sju personer mördats i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Tre av fyra Malmöbor har en oro för att bli utsatt för ett brott, visar polisens nya trygghetsundersökning.

Ändå har brottsligheten inte varit så här låg på tjugo år. 

– Jag står här dagen efter ett grovt och hänsynslöst brott har begåtts, inleder Mattias Sigfridsson, t.f polisområdeschef i Malmö, när han ska presentera årets trygghetsundersökning. 

Även om det finns en ökad hänsynslösthet i de brott som begås i Malmö har våldet det senaste året minskat i staden. Det visar både den trygghetsundersökning som polisen och Malmö stad har gjort – och den faktiska anmälningsstatistiken. 

Färskt i minnet för de drygt 3500 som gjorde undersökningen – augusti till oktober – var mordet småbarnsmamman Karolin Hakim i Slottsstaden. Men om eller hur det påverkat resultatet går inte att se.

– Det är fortfarande problematiskt att otryggheten är hög, det är på tok för höga siffror och det är något som vi behöver adressera, konstaterar Mattias Sigfridsson.

Rekordlåg brottslighet

Men trenden att allt färre utsätts för brott håller i sig. För även om tre fjärdedelar har en oro att bli utsatt för ett brott är den faktiska brottsligheten rekordlåg i staden. 

Inte sedan mätningarna startade för tjugo år sedan har siffran varit så låg. 

Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef Malmö Söder, är nöjd med siffrorna.

– Det vill jag ändå påstå. Vad gäller tilliten till polisen har den ökat och det är ju viktigt att det finns en tillit, speciellt med tanke på vad som hänt i Malmö de senaste åren. Att då den upplevda tillåten går åt rätt håll, säger han. 

– Bilbränder brukar vi säga är en temperatur på social oro. I och med att bilbränder gått ner har det blivit lugnare i de här särskilt utsatta områdena jämfört med tidigare år. Det brukar vara så att om det eldas bilar så står folk och stökar runt och då eskalerar problematiken. Men trenden är att går åt rätt håll.  

Tufft för Lindängen

Kommunpolis Stefan Wredenmark möter dagligen invånarna i bland annat Lindängen, som upplever en oro. 

– Linängen är en utmaning för oss. Området ligger kvar på hög otrygghetsnivå. Det är ungdomsgäng som bråkar och det finns narkotikapåverkade personer utomhus som gör att den delen av Malmö ska inte känns som en trygg stadsdel, säger han.

Stefan Wredenmark, kommunpolis i Malmö.Foto: Simon Larsson

För när boende i många andra områden av staden upplever en ökad trygghet och att polisen bryr sig om invånarnas problem sticker Lindängen ut. 

På Rosengård och i Husie utsätts färre för brott, i Oxie är boende tryggare än på fem år och fler känner sig trygga ute ensamma kvällstid i Södra Innerstaden och i Östra Sorgenfri.

– Magkänslan säger att det är betydligt bättre nu på Lingängen än tidigare. Och det är för att vi lyckats trycka undan den öppna narkotikan till viss del. Men vi kan inte vara där dygnet runt och de kommer tillbaka jäkligt snabbt, säger Stefan Wredenmark.

– Så den generella känslan är att det blivit bättre. Men för de boende är det inte tillräckligt.