Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre p-böter på grund av gatustädning

En boendeparkerad bil ska tekniskt sätt kunna stå på samma parkering sju dagar i sträck.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Har du en boendeparkerad bil i Malmö ska den kunna stå på samma parkering sju dagar i sträck. 

Men samtidigt riskerar du p-böter, på grund av städning. 

Där kan det nu bli ändring.

– Om vi ska ha en regel för boendeparkering som säger att jag har rätt att stå en vecka, så måste det vara tekniskt möjligt, säger Håkan Fäldt (M), till Sydsvenskan

Är man bilägare och bor i staden kan man söka om boendeparkeringstillstånd. Har man fått tillstånd ska man kunna parkera den boendeparkerade bilen sju dagar i sträck på samma parkering. Men det kan i dag vara omöjligt utan att få böter. Detta på grund av gatustädningen, som också kallas miljöparkering. 

Oppositionspartierna M och C föreslår att man ska ändra om miljöparkeringsförbuden. 

– Om vi ska ha en regel för boendeparkering som säger att jag har rätt att stå en vecka, så måste det vara tekniskt möjligt, säger Håkan Fäldt (M) som är andre vice ordförande i tekniska nämnden, till Sydsvenskan

Planera om städningen

En sida av gatan kan ha städning ena dagen och den andra sidan andra dagen. Oppositionspartiernas förslag är att planera om städningen. De menar att ett miljöparkeringsförbud på ena sidan av en gata leder till att det dröjer två veckor innan städning på andra sidan. 

S och L-styret stöder oppositionspartiernas idé. 

– Det är i grunden ett klokt förslag, säger tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S), till Sydsvenskan

I och med det kommer nämnden att undersöka och ge klartecken för en eventuell utredning. 

– Tanken är att man med boendeparkering ska kunna ställa sin bil i sju dagar och åka på semester i en vecka i lugn och ro utan att behöva be anhöriga att komma och flytta på bilen, säger Andreas Schönström, till Sydsvenskan. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!