Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fardous vägrade skaka hand – skolan får rätt

Det var på Kunskapsskolan i Helsingborg som tvisten startade.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Det är första gången ett ärende likt detta prövas i högsta instans för arbetsrättsliga tvister.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fardous El-Sakka ville med anledning av sin religiösa övertygelse inte skaka sin manliga kollegas hand på Kunskapsskolan i Helsingborg.

Kollegan ska då ha känt sig diskriminerad, något som ledde till att arbetsplatsen nekade El-Sakka fler arbetspass.

Tvisten har tagits till Arbetsdomstolen och på onsdagen avkunnades domen – AD avslår kravet på diskrimineringsersättning.

På onsdagen avkunnades en dom som kan bli vägledande för liknande fall.

Det hela började i slutet av augusti 2016 då Fardous El-Sakka skulle hoppa in som vikarie på Kunskapsskolan i Helsingborg, där hon även ska ha arbetat tidigare via vikarieförmedling.

När manliga lärare räckte fram sina händer för att hälsa på Fardous El-Sakka valde hon i stället, av religiösa skäl, att lägga handen på hjärtat och böja sig fram. 

"De flesta respekterade och förstod mig då sättet jag valde att hälsa på inte hindrade mig från att utföra mitt jobb", skrev El-Sakka i sin anmälan till diskrimineringsombudsmannen kort efter händelsen.


LÄS MER: Fardous blev av med jobbet – tog inte i hand


"Han kände sig oerhört diskriminerad"

En manlig lärare stack ut från mängden och kände sig upprörd över behandlingen. Han gick då till skolans rektor, Lidija Münchmeyer, och klagade.

– Han kände sig oerhört diskriminerad av henne. Jag kallade in Fardous och hon bekräftade det som han hade berättat. Detta är en skola som inte gör någon skillnad på människor eller behandlar personer olika. Det är vad vi förespråkar för våra elever och så måste vi i personalen också agera själva, har rektorn tidigare sagt till Kvällsposten.

Den manliga kollegan kände sig diskriminerad när Fardous El-Sakka inte skakade hans hand.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Fardous El-Sakka valde att avsluta samtalet och lämna rummet. Hennes schemalagda pass på skolan två dagar senare bokades sedan av på skolans initiativ, och hon nekades att ta fler pass på arbetsplatsen.


LÄS MER: Vägrade skaka hand – bråket avgörs i domstol


Skolan fick rätt i AD

El-Sakka krävde skolan på 120 000 kronor i diskrimineringsersättning och under februari hölls förhandling. Hennes juridiska ombud Unionen menar att skolan ställde henne inför ett ultimatum, då El-Sakka är en troende muslim och att handskakningen med mannen strider mot hennes religiösa övertygelse.

Arbetsdomstolen avslog på onsdagen kravet på diskrimineringsersättning och menade att skolan hade agerat rätt i frågan. Fardous El-Sakkas historia anses inte vara helt tillförlitlig sammanfattningsvis och därmed ligger främst rektorns vittnesmål som grund för bedömningen.

Ärendet lär ha varit det första inom området som prövades i högsta instans för arbetsrättsliga tvister, enligt TT. Tvisten har benämnts som komplex, då det i slutändan handlade om huruvida det var El-Sakka själv som valde att gå, eller om det var skolan som tvingade henne att sluta – men enligt Arbetsdomstolen föll det slutligen på att Fardous El-Sakka självmant ansågs lämnade mötet med Lidija Münchmeyer. Därmed menar Arbetsdomstolen att El-Sakka själv var en bidragande orsak till varför tvisten inte reddes ut.

"Rättsläget oklart"

Enligt Martin Wästfelt, chefsjurist för Unionen, är man besviken över utfallet. De menar att huvudfrågan – om arbetsgivaren kan kräva handhälsning – inte fick något svar.

– Det är inte den vanligaste diskrimineringen på svensk arbetsmarknad men den förekommer och vägledning behövs. I den här frågan är rättsläget oklart.

Martin Wästfelt Han säger sig dock vara övertygad om att det kommer komma upp likande fall och att man till slut kommer få ett prejudikat att utgå från. 

Arbetsdomstolen har dock bara konstaterat att El-Sakka inte blev av med jobb på grund av agerandet.

– Vi anser att vi hade nog med stödbevisning för att kunna visa att så var fallet men det anser inte domstolen, säger Martin Wästfelt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!