Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farligaste fången hamnar på Kumla

Risken anses vara stor att Ahmad Jawad, 29, som avtjänar 18 års fängelse för ett kontraktsmord på Rosengård i Malmö 2017, försöker rymma.

Han har redan försökt arrangera en fritagning. Därför placeras han nu på Kumlas säkerhetsavdelning.

Ahmad Jawad dömdes i november 2019 mot sitt nekande till 18 års fängelse för mord på en 23-årig man. Offret sköts till döds den 30 mars 2017 vid en återvinningsstation på Ramels väg i Malmö.

Ahmad Jawad avtjänar 18 års fängelse för ett kontraktsmord på Rosengård i Malmö 2017.
Foto: Polisen

Jawad överklagade till hovrätten, och det gjorde även åklagaren – som krävde livstid. När förhandlingen var över – innan dom hade fallit – drog Jawad tillbaka överklagandet.

Hans första chans att bli villkorligt frigiven infaller våren 2030. Men Kriminalvården har uppfattningen att 29-åringen tänker försöka komma ut långt tidigare än så.

Uppgift om fritagning

”Det finns uppgift om att fritagning av Ahmad Jawad planerats. I de kriminella kretsar där Ahmad Jawad har kontakter och inflytande råder god tillgång på skjutvapen, sprängmedel och pengar”, skriver Kriminalvården i en utredning.

Den dömde mördaren har själv uttryckt önskemål att få avtjäna sitt straff på Tidaholmsanstalten. Men nu skickas han i stället till säkerhetsavdelningen på Kumla.

Här sköts 23-åringen den 30 mars 2017. Mordet utfördes vid en återvinningsstation.
Foto: POLISEN

Kumlaanstaltens högsäkerhetsdel Fenix utgörs av sammanlagt fyra avdelningar med ett fåtal fångar på varje avdelning. De intagna är samtliga dömda för grov brottslighet och avtjänar långa fängelsestraff.

Risk för hot eller våld

Det anses vara den enda typ av inlåsning som kan hantera en person som är så farlig som Ahmad Jawad, enligt utredningen av hans placering.

Säkerhetsavdelningen Fenix på Kumla anses kunna hantera de farligaste fångarna i Sverige.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

”Risk för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara hög.”

”Risken för hot eller våld bedöms vara hög.”

”Risken för återfall i våldsbrottslighet bedöms (---) som klart förhöjd.”

Enligt beslutet finns ”särskild anledning” att placera Ahmad Jawad på säkerhetsavdelning för att hindra honom från allvarlig brottslighet.

TV: Noa, 20, stod upp för kvinna – misshandlades

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!