Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farliga minkmutationen tros ha blivit utrotad

Danmarks 14 miljoner minkar ska avlivas.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Den fruktade mutationen av coronaviruset hos minkar, som kallats ”kluster 5”, har med all sannolikhet utrotats.Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

Den fruktade mutationen av coronaviruset hos minkar, som kallats ”kluster 5”, har med all sannolikhet utrotats.

Det enligt danska Statens Serum Institut, rapporterar DR. 

– Inga ytterligare fall av minkvariant med ”kluster 5” har upptäckts sedan den 15 september, uppger de i ett pressmeddelande. 

Det muterade viruset spred sig från minkar till människor – och skapades stor oro såväl i Danmark som i resten av världen. 

Farhågan var att mutationen kunde innebära att effekten av ett kommande vaccin försvagades, eller i värsta fall uteblev. 

Därför har åtgärderna från Danmark varit drastiska. 

Landets samtliga minkar, drygt 14 miljoner stycken, ska avlivas. Ett beslut som orsakat stor debatt och kritik, efter att det fattats utan lagstöd.  

Under torsdagen avgick landets livsmedelsminister Mogens Jensen (S). Det var han som gett ordern om att avliva landets alla minkar. 

Inga nya fall sedan 15 september 

Nu tror Danmark att de har lyckats utrota det farliga viruset. 

”Inga ytterligare fall av minkvariant med kluster 5 har upptäckts sedan den 15 september, vilket är anledningen till att Statens Serums Institut bedömer att denna variant sannolikt har utrotats”, skriver den danska myndigheten i ett pressmeddelande.

Samtidigt fortsätter coronaviruset att spridas på de minkfarmer där djuren ännu inte avlivats. Ytterligare 28 farmer misstänks nu ha smittats av viruset. 

Restriktionerna i de sju drabbade kommunerna på Nordjylland har nu hävts och restauranger och kaféer får hålla öppna från och med fredag. 

Smitta finns även på svenska minkfarmer. Den 23 oktober hittades det första coronafallet hos svensk mink. Nu är smittan spridd till 13 av de cirka 20 minkgårdar som finns i Sölvesborgs kommun.

Minkchefen Jörgen Martinssons oro för viruset: ”Ett mysterium”

Smitta på tio farmar i Blekinge • VD:n: ”Danmark agerar drastiskt”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!