Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farlig sjukdom misstänks – kan smitta via vattnet

Rikshem har skickat ut ett brev till hyregästerna.Foto: Privat.
Den farliga bakterien – som leder till lunginflammation – smittar via vattenånga. Därför avråddes boende från att duscha.Foto: Colourbox

Misstänkt legionella-smitta har upptäckts i ett hyreshus i Malmö. 

Den farliga bakterien – som leder till lunginflammation – smittar via vattenånga. Därför avråddes boende från att duscha. 

88 lägenheter finns på de aktuella adresserna.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på detta och vidtar alla till buds stående åtgärder, säger Christofer Bernebring, regionchef på Rikshem.

Den sällsynta sjukdomen legionellainfektion drabbar drygt 100 svenskar varje år – varav en tredjedel smittas utomlands. 

Oftast smittas de med lågt immunförsvar och trots modern intensivvård är dödligheten fem till tjugo procent. Senast 2014 smittades sju personer i ett sällskap på en camping i Sverige.

Tio år tidigare smittades 34 personer i ett utbrott – varav två dog. 

Vidtog åtgärder direkt

Nu har en person smittats i Malmö. Personen bor i en hyresfastighet i staden – och boende i flerfamiljshuset uppmanas att ta det försiktigt. 

Legionellabakterier smittar via vattenånga. Under tisdagen avråddes därför boende i hyreshuset att duscha. Man fruktar ett utbrott.

Rikshem – som äger fastigheten – har som en direkt åtgärd valt att höja temperaturen i vattenberedaren. Det ska i sin tur begränsa spridningen av bakterien om den finns i fastigheten. 

– Vi fick kännedom om den drabbade hyresgästen i måndags, säger Christofer Bernebring regionchef på Rikshem.

Enligt Christofer Bernebring åkte man direkt ut till fastigheten och tog prover samt kontrollerade vattentemperaturerna, som låg inom de rekommenderade temperaturerna vid testtillfället.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på detta och vidtar alla till buds stående åtgärder. I tisdags gick vi ut med information till alla hyresgäster i fastigheten om vad som hänt.

Svar om två veckor

De prover som tagits från fastigheten har skickats på analys. Svar beräknas om cirka två veckor. Fram tills dess är det enligt Rikshem oklart hur stora riskerna är för de boende.

– Det kan vi inte säkert säkert säga förrän vi har fått provsvaren. Men vi har gjort de åtgärder man ska göra för att minimera riskerna, säger Christofer Bernebring.

Enligt Smittskyddsinstitutet frodas bakterier i temperaturer mellan 20 och 40 grader. 

Tillväxten av legionellabakterier kan minska med 60 grader i varmvattenberedaren och minst 50 vid tappstället. Dessutom bör ledningssystemen vara konstruerade så att stillastående vatten undviks och bakterietillväxt försvåra.

Skyldighet att undanröja risk för spridning:

Enligt miljöbalken (9 kap. 15 §) ska kommunen vidta de åtgärder som behövs för att spåra smittan och undanröja risken för smittspridning. Detta ansvar gäller vid misstanke om att ett sällskapsdjur eller ett objekt bär på en allvarlig smittsam sjukdom som kan föras över till människor.