Farlig fisk i Öresund – attackerar testiklarna

Farlig fisk.

Med sina långa vassa tänder har den 20 centimeter långa fisken väckt skräck i Öresund.

Fisken har smak för nötter och män rekommenderas nu skydda sina ädlare delar.

– Det ska bli spännande, på gränsen till kusligt, att se om det är en engångsföreteelse, säger Peter Rask Møller, fiskexpert på Köpenhamns universitet.

Bara en gång tidigare har den siktats i Europa. Året var 2002 och det var en fiskare i Polen som fick den sydamerikanska besökaren på kroken. Nu har nötknäckarfisken även hittats i Öresund.

– Det är första gången arten fångas till havs i Europa, säger Peter Rask Møller, fiskexpert på Statens Naturhistoriske Museum på Köpenhamns universitet i ett pressmeddelande.

Mitt i Einar Lindgreen ålfälla, bland ål och abborre, låg den 21,5 centimeter långa fisken med röd mage och stora tänder. Många fruktade att det handlade om en piraya.

Har ett vass bett

Men Peter Rask Møller och kollegan Henrik Carl kunde snabbt komma med ett lugnande besked. Det handlade bara om pirayasläktingen Pacu.

Fisken lever naturligt i Amazonasfloden och kan väga upp till 25 kilo. Pacuen ses som väldigt fredlig och kosten är övervägande vegetarisk. Men likt sin släkting pirayan har den ett vasst bett.

Med sina långa tänder kan pacuen med lätthet krossa nötter och frukt, men dieten består även av fisk och smådjur. Och fiskens förkärlek för nötter kan få ödesdigra konsekvenser. I Papua Nya Guinea - där fisken också finns - har fisken i flera fall misstagit manliga simmares privata delar för just nötter.

– Så behåll badbyxorna på om du ska bada i Öresund dessa dagar – det kanske finns fler där ute, skriver universitet i sitt pressmeddelande.

Hur den sydamerikanske sötvattensfisken hamnat i Öresund är ännu oklart. Bland de huvudmisstänkta står just nu fiskodlar och akvariumägare.

Tömt akvarie

– Det är möjligt att någon har tömt sitt akvarium i närheten så här innan semestern och att pacuen fortsatt ut i Östersjön. Vi känner inte till några kommersiella odlare av pacuen i Europa, så fisken kan ha fötts upp av en amatör, säger Peter Rask Møller i ett pressmeddelande.

För att till 100 procent säkerställa att det handlar om en ska fisken artbestämmas med hjälp av genetiska undersökningar.

– Det finns nämligen flera arter och det är mycket små skillnader. Inom akvariumbranschen framställs även hybrider, säger Peter Rask Møller.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!