Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färjor kan försvinna om det blir en sundstunnel

Färjan ”Forsea”.
Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

Om den planerade tunneln mellan Helsingborg och Helsingör blir verklighet talar mycket för att de klassiska bil- och lastbilsfärjorna kommer att försvinna.

– Högst sannolikt kommer de större färjorna, till exempel ”Forsea”, att inte finnas längre. Deras avtal kommer att löpa ut och staden kommer inte teckna nytt när vi har en fast förbindelse, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, till SVT.

Det är ännu inte klart om sundstunneln blir av, men svenska och danska representanter utreder just nu hur tunneln skulle kunna byggas. Rapporten om det förväntas vara klar kring årsskiftet.

– Det är det första steget för att få staternas syn på möjligheterna. Därefter kommer det krävas ytterligare beslut från den danska och svenska regeringen för att gå vidare med projektet, säger Peter Danielsson till tidningen.

Uppmarschområdet till färjorna kan försvinna

Skulle tunneln bli av kan bil- och lastbilsfärjorna försvinna.

– Jag tror att vi kommer ha färjor kvar, men inte de stora som tar lastbilar och bilar – utan de mindre turabåtarna, likt Sundsbussarna, säger Peter Danielsson till tidningen.

Uppmarschområdet till färjorna, där fordon åker på och av färjorna, skulle bland annat försvinna. Där kan det enligt Peter Danielsson i stället byggas bostäder och kontor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!