Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fares flydde från Syrien – tvingas på straffavgift

Malmöbon Fares oroar sig över föräldrarna som är kvar i Syrien. Om Fares och hans bröder som vägrat stötta den syriska militären inte betalar motsvarande flera hundratusen kronor så kan regimen beslagta föräldrarnas egendom.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Bashar al-Assad, Syriens president.
Foto: SANA HANDOUT HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Malmöbon Fares är en av alla syriska män som vägrat militärtjänstgöring i hemlandet och som nu krävs på stora pengar av den syriska regimen. 

Snart står han inför valet att antingen ansluta sig till den syriska armén, eller betala närmare 100 000 kronor till den regim som en gång fick honom att fly landet. 

 – Jag vägrar låta mig utpressas av en regim som dödar sin egen befolkning och våra medmänniskor, säger Fares. 

Fares, som inte vill medverka med sitt fullständiga namn, är 38 år och verksam som journalist med bas i Malmö. Det är nästan tio år sedan han senast satte foten i sitt hemland.

I Syrien är militärtjänstgöring obligatoriskt för alla män mellan 18 och 42 år, och Fares förväntades påbörja sin tjänstgöring 2005. Eftersom han vid den tiden studerade på universitet fick han tillfällig dispens och lyckades på så sätt skjuta problemet på framtiden.

– Jag ville verkligen undvika militärtjänsten till varje pris eftersom militären i Syrien är superkorrupt. För mig hade det varit både omoraliskt och slöseri med tid. Jag vill inte döda och jag vill inte dödas, säger han.

År 2012 såg han ingen annan utväg än att fly landet. 

Fares är en av alla syrier i exil som tvingas ta ställning till om han vill tjänstgöra i syriska armén eller betala tusentals dollar till regimen han en gång flydde från.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Hotar beslagta egendom

En man som bott utomlands i minst fyra år har enligt syrisk lag rätt att återvända till Syrien och slippa militärtjänstgöringen – på villkor att han betalar en ”kompensationsavgift” på 8 000 dollar. Det motsvarar nästan 70 000 svenska kronor, vilket är en summa som majoriteten av syrierna på flykt inte har möjlighet att betala. 

En syrier i exil som är över 42 år gammal och inte tjänstgjort inom militären måste inom tre månader betala avgiften. Därefter tillkommer en förseningsavgift på 200 dollar för varje år man drar ut på betalningen. 

– Lagarna som säger att ingen medborgare kan slippa undan är strikta. Staten kan beslagta hans egendom och pengar, och hans föräldrars, frus och släktingars egendom och pengar, deklarerade en general i en informationsvideo från syriska regimen tidigare i år.  

Även svenska medborgare som sedan många år tillbaka lämnat Syrien förväntas betala den stora summan pengar via ambassaden i Stockholm. Syriska ambassader runtom i Europa - så också i Stockholm - har nyligen börjat inkassera avgifterna i kontanter, enligt OCCRP.  

Uteblir man med betalningen så har syriska finansdepartementet och skattemyndigheten enligt den nya paragrafen rätt att beslagta och sälja av egendomar från den uteblivna rekrytens familj och släkt.

”Vi vägrar betala”

För Fares, vars föräldrar är kvar i Syrien, kom beskedet som en chock. Han oroar sig över vad som ska hända med hans föräldrars hus i Syrien. 

– Jag är 38 år i dag och summan jag förväntas betala när jag fyller 42 är är redan nu uppe i nästan 10 000 dollar. Men det spelar egentligen ingen roll hur mycket eller lite pengar det handlar om, jag kommer ändå inte betala, säger han. 

Tre av hans bröder befinner sig i samma situation. 

– Vi är från ett område i Syrien som bokstavligt talat bombats sönder av den syriska armén. FN fördömde det som ett krigsbrott och varken jag eller mina bröder tänker betala krigsförbrytare för att fortsätta sitt krig.  

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har fördömt lagen och menar att det är ett sätt för regimen att straffa folk som flyr landet. Styret blöder pengar efter att ha krigat i över ett decennium, och de stora beloppen som syrier i exil betalar för att slippa militärtjänstgöringen utgör redan i dag en av regimens viktigaste inkomster, enligt OCCRP och den Londonbaserade nättidningen Middle East Eye. 

Fares blir upprörd bara han tänker på det. 

– Jag tycker inte att någon ska betala. Jag hoppas att andra syrier i Sverige också vägrar att knäböja för den här utpressningen. Det är inte rätt att betala till en regim som dödar sin egen befolkning och våra medmänniskor. 

Kriget i Syrien

Syriens president Bashar al-Assad har styrt landet sedan 2000.   


Konflikten i Syrien inleddes i mars 2011 då demonstrationer mot den syriska regimen brutalt slogs ned. Konflikten har sedan dess utvecklats till ett fullskaligt inbördeskrig med hundratusentals dödade och miljontals människor på flykt.


Ungefär en miljon syriska flyktingar har kommit till EU. 


Mot bakgrund av det våld som regimen i Syrien utsatt sin befolkning för har EU under det senaste decenniet infört en rad sanktioner mot landet, dess ansvariga och de som stöttar regimen. 


Källa: Regeringskansliet  

TV: Farhågan om IS-återvändare: Spridning av radikala idéer i Sverige

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!