Fardous El-Sakka är 20 år gammal, läser på universitet och hoppar samtidigt in som lärare genom en vikarieförmedling. I slutet av augusti skulle hon arbeta på Kunskapsskolan Helsingborg, där hon även hade varit tidigare.
Flera manliga lärare räckte fram handen för att hälsa på henne – men Fardous, som är muslim, valde av religiösa skäl att i stället lägga handen på hjärtat och böja sig fram. En av männen tog illa upp och gick in och klagade hos rektorn, Lidija Münchmeyer.
– Han kände sig oerhört diskriminerad av henne, säger Lidija Münchmeyer.
– Jag kallade in Fardous och hon bekräftade det som han hade berättat. Detta är en skola som inte gör någon skillnad på människor eller behandlar personer olika. Det är vad vi förespråkar för våra elever och så måste vi i personalen också agera själva.
"Han tog väldigt illa vid sig"
Rektor förklarade för Fardous att hon var tvungen att ställa sig bakom grundskolans värdegrund om hon ville arbeta som vikarie på Kunskapsskolan.
Värdegrunden talar bland annat om jämställdhet mellan könen och att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionsnedsättning.
– Hennes svar var att hon reste sig upp och sa "då går jag nu", berättar Lidija Münchmeyer.
– Är det någon som är diskriminerad och illa behandlad här så är det medarbetaren som hon inte ville ta i hand. Han tog väldigt illa vid sig och gjorde rätt som gick in till sin chef. Jag känner inte att vi har brustit i vår hantering av det här ärendet.
Eftersom Fardous är medlem i fackförbundet Unionen har Diskrimineringsombudsmannen beslutat att inte ta upp anmälan. Den typen av problem hon råkat ut för ska i första hand hanteras av den fackliga organisationen.
Men om facket inte skulle ställa upp för Fardous har hon möjlighet att komma in med en ny anmälan, meddelar DO.
Väntar besked från facket
Fardous El-Sakka säger till Kvällsposten att hon helst inte vill uttala sig om saken eftersom facket Unionen ännu inte har gett besked om vad de ska göra och hur de ska hantera ärendet
– Jag väntar på besked om vad de ska göra. Därför vill jag vänta med att säga något mer tills jag har något att berätta, säger hon.
Fardous El-Sakka har dock inte något emot att tidningen skriver om fallet, eller publicerar hennes namn.
Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!