Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får sitt körkort tillbaka tack vare coronakrisen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Kvinnan som är i 75-årsåldern behöver körkort för att kunna köra sin make till doktorn.
Foto: Arkiv
Förvaltningsrätten i Malmö lyssnade till kvinnans argument och halverade spärrtiden för körkortet.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

En kvinna i 75-årsåldern i nordvästra Skåne som dömts för att ha vållat en trafikolycka får påföljden lindrad – tack vare coronaviruset.

Hon skulle vänta två månader på att få tillbaka körkortet. Men eftersom hennes man tillhör en coronariskgrupp får hon tillbaka det tidigare, så att hon kan köra honom.

Kvinnan som bor i en mindre ort i nordvästra Skåne vållade en trafikolycka sommaren 2019. Hon låg för nära framförvarande bil och körde in i den bakifrån.

”Det är en allvarlig överträdelse och det har inte funnits några särskilda skäl att enbart ge en varning”, skrev Transportstyrelsen som återkallade kvinnans körkort i mitten av februari.

I samband med återkallelsen av körkortet sattes den så kallad spärrtiden till två månader. Det är den tid som måste gå innan en person kan få nytt körkort.

Överklagade indragna körkortet

I förra veckan skrev kvinnan till förvaltningsrätten i Malmö och överklagade spärrtiden.

Hon hänvisade till sin multisjuke make som ofta behöver komma till vårdcentralen för provtagningar och läkarbesök.

Paret har långt till närmsta busshållplats – och i coronatider är det dessutom starkt olämpligt att mannen sitter i samma fordon som människor han inte känner.

Förvaltningsrätten i Malmö lyssnade på kvinnans argumentering och beslutade i tisdags att halvera spärrtiden – hon kan begära att få sitt körkort tillbaka redan nu.

Domstolen hänvisar till corona

Och förvaltningsrättens beslut grundar sig just på den aktuella coronakrisen:

”Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer bör personer över 70 år för närvarande begränsa sina sociala kontakter till följd av spridningen av det nya Coronaviruset och den sjukdom det kan leda till.

Mot denna bakgrund, och med beaktande av vad (kvinnan) anfört avseende sin och makens boendesituation och makens hälsotillstånd, anser förvaltningsrätten att hennes körkortsbehov är sådant att det finns skäl att sätta ner den bestämda spärrtiden till en månad.”

Körkort kan återkallas i lägst en månad och högst tre år. En enda månads spärrtid ”bör dock höra till undantagen”, enligt lagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!