Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får inte vara hemma med sjuka dottern

TVUNGEN ATT TRICKSA. Petra Liljedahl i Helsingborg måste passa sin sjuka dotter dygnet runt. Men som långtidsarbetslös kan hon inte få tillfällig föräldrapeng. Foto: STEFAN LINDBLOM/H
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
VIKTIGAST AV ALLT. Petra Liljedahl är beredd att göra allt för att hennes elvaåriga dotter ska bli frisk från sin anorexi. Foto: STEFAN LINDBLOM/Helsingborgs-Bild
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Ensamstående Petra Liljedahls elvaåriga dotter är svårt sjuk i anorexi. Läkarna vill att mamma ska ha ständig uppsikt över henne.

Men Petra som är långtidsarbetslös kan inte få tillfällig föräldrapeng för att klara detta.

– Jag är tvungen att tricksa med aktivitetsstödet. Detta är inte klokt, säger hon.

Petra, 43, bor utanför Helsingborg med dottern som blev sjuk i somras. Hon gick ner tio kilo på ett par månader och har fått diagnosen anorexi. Läkarna har sagt till Petra att hon i princip inte får släppa flickan ur sikte – någonsin.

– Vi är inskrivna på Ätstörningscentrum i Lund och måste åka ner dit en eller ett par gånger i veckan. Och jag måste alltid kolla så att hon äter sin mat och inte kastar den i smyg, säger Petra Liljedahl.

– Jag kan aldrig lämna henne ensam. Får inte göra det.

Lever på aktivitetsstöd

Sjukdomen är naturligtvis i sig själv en enorm påfrestning på tillvaron. Men livet försvåras ännu mer av att Petra inte som andra föräldrar kan få den ledighet hon behöver för vård av sjukt barn.

Petra Liljedahl är långtidsarbetslös och har plats i ett Fas 3-projekt inom jobb- och utvecklingsgarantin. Det betyder att hon lever på så kallat aktivitetsstöd.

– Jag vet inte längre hur många jobb jag har sökt. Jag är garanterat beredd att jobba med precis vad som helst, säger hon.

– Men just nu måste min flickas hälsa komma först.

Problemet är att den som har aktivitetsstöd mister sin ersättning om hon är borta mer än 30 dagar från sin plats inom Fas 3-projektet. I Petras fall handlar det om ett kontorsarbete inom Röda Korset.

– Lyckligtvis har jag världens mest förstående chef, säger Petra.

– Jag jobbar någon dag i veckan och tar med mig min dotter till kontoret beroende på hur hon mår. Sedan kan jag vara hemma med henne igen. Det är ett slags mygel med aktivitetsstödet. Jag skulle hellre vara hemma hela tiden men går in för att göra rätt för mig.

Är korrekt

Experter på både försäkringskassans och arbetsförmedlingens huvudkontor bekräftar att reglerna inte ger en person i Petra Liljedahls situation rätt att få betalt för att vara hemma med ett långtidssjukt barn.

– För att få tillfällig föräldrapeng måste man ha en inkomst eller ha a-kassedagar kvar, säger Mats Matsson på försäkringskassan.

– Annars är det aktivitetsstöd som ska betalas ut.

Och Holger Hammar på arbetsförmedlingen bekräftar att aktivitetsstöd bara kan betalas ut i max 30 dagar till den som är hemma och vårdar ett sjukt barn.

– Vi har kollat noga vad lagen säger och detta är korrekt, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!