Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fängelsevakt inledde relation med Madsen

Peter Madsen är dömd för mord på den svenska journalisten Kim Wall. Foto: DEADLINE PRESS
Sedan relationen mellan Peter Madsen och fängelsevakten uppdagades har hon fått lämna sitt arbete. Foto: NIELS HOUGAARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Kvinnan arbetade på Vestre Fængsel.

En kvinnlig fängelsevakt har blivit uppsagd sedan hon inlett en relation med Peter Madsen.

Nu berättar tvåbarnsmamman om händelsen för Ekstrabladet.

– Vi talades ofta vid, det var svårt att säga stopp, säger hon.

Hon är i 40-årsåldern och mamma till två pojkar. Och fram till för en tid sedan jobbade hon som fängelsevakt på Vestre Fængsel.

Men sedan relationen med fången Peter Madsen, som dömts för mordet på journalisten Kim Wall, uppdagats har hon fått lämna sitt arbete.

Ekstrabladet kontaktade kvinnan för en intervju. För tidningen berättar hon nu att hon inte räknar Peter Madsen som sin pojkvän. Men samtidigt ser hon vad de har som både en vänskap och en flört.

Tidningen frågar henne rakt ut i fall hon är kär i den dömde mördaren.

– Det vet jag inte, svarar hon då.

LÄS MER: Efter överfallet på fängelset – Peter Madsen flyttas 

Kvinnan ska sedan under en längre tid ha brevväxlat med Madsen samtidigt som hon fortsatte jobba på Vestre Fængsel. Foto: POLFOTO / IBL

Bad Madsen hålla kontakten

Deras relation ska under Madsens tid på fängelset snabbt ha vuxit sig stark, och fängelsevakten ska ha enligt uppgifter till Ekstrabladet ha stått "oproportionerligt mycket i Madsens dörr".

Kvinnan ska strax ha känt att de kunde "prata om allt" med varandra och snabbt började hon besöka Madsen så ofta hon fick möjlighet. 

– Vi kom för nära varandra i förhållande till att han var inlåst. Men vi talades ofta vid, det var svårt att säga stopp. Jag visste att han skulle flyttas, och då sa jag till honom att han gärna får skriva till mig, säger kvinnan till tidningen.

”Det är så klart fel”

Kvinnan ska sedan under en längre tid ha brevväxlat med Madsen samtidigt som hon fortsatte jobba på Vestre Fængsel.

– Det är så klart fel. Det får jag inte göra. Men det gjorde vi. Jag kan inte svara till 100 procent på om det kommer att utveckla sig till något mer.

Kvinnan uppger att hon själv sa upp sig, men enligt uppgifter till Ekstrabladet blev hon avskedad med omedelbar verkan i juli, detta efter att kolleger på Storstrøm Fængsel, dit Madsen flyttades i maj, upptäckt den omfattande brevväxlingen mellan de två.

Felaktiga sexrykten

Kvinnan berättar för tidningen att hon visste att romansen med den morddömde Madsen betydde tack och adjö till jobbet.

Samtidigt nekar hon till de rykten om fysisk kontakt som har spridits bland hennes kolleger på fängelset.

– Jag har ju hört några helt galna sexrykten. Men vi har aldrig någonsin varit fysiska med varandra, säger kvinnan.

Kim Østerbye är ordförande i fackföreningen Fængselsforbundet som organiserar personalen på fängelset. Han bedömer att förhållanden mellan intagna och personal är ovanliga, men att de trots allt förekommer eftersom det handlar om människor.

Att en anställd sparkas är helt självklart, menar han.

– Det är ett svek mot tilliten. Både mot systemet, men också i förhållande till dina kolleger. För vi är trots allt tvungna att kunna lita på varann i en rimlig utsträckning. Sådana saker gör man bara inte, säger han till Ekstrabladet.

Den 25 april i år dömdes Peter Madsen till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Madsen har överklagat straffets längd, men inte skuldfrågan.