Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fängelse för våldtäkt på autistisk 15-åring

En man i 25-årsåldern från nordvästra Skåne dömdes på tisdagen till två års fängelse för våldtäkt på en 15-årig flicka som misstänks ha diagnosen Aspergers syndrom eller autism.

Han ska även betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till henne. Mannen nekade till brott.

Händelsen utspelades i somras. Paret hade haft kontakt på nätet via Snapchat och mannen hade tidigare köpt cigaretter åt 15-åringen.

En sen söndagskväll i juli tog han kontakt och undrade om hon ville ha cigaretter. Hon gav sig ut vid 22-tiden för att träffa honom, hoppade in i hans bil och kördes ut i ett skogsparti.

Flickan gjorde polisanmälan drygt en månad efter händelsen. Hon hade sparat de kläder hon bar den kvällen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Helsingborgs tingsrätt tror inte på mannens berättelse. Han döms till två års fängelse för våldtäkt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Där sa mannen till henne att flytta över till baksätet och förgrep sig sedan på henne. Hon försökte kämpa emot men har beskrivit att han rörde sig snabbt och aggressivt.

Sparade kläder som bevis

Till sist förstod hon att hon inte skulle orka stå emot, och gav upp. Hon var även rädd att bli avsatt där mitt i skogen och lämnad att ta sig hem på egen hand, har hon sagt.

När hon väl kom hem ville hon bara glömma det som hade hänt – men sparade ändå de kläder hon hade haft på sig, utan att lägga dem i tvätten.

Över en månad senare orkade hon göra polisanmälan. På kläderna kunde polisen säkra DNA som utan minsta tvivel pekade ut mannen.

Ändrade sin historia

Han nekade länge till att ha gjort något. Först när han fick besked om DNA-bevisningen ändrade han sin historia till att paret haft frivilligt sex i bilen.

Helsingborgs tingsrätt tycker inte att mannen är trovärdig, delvis beroende på att han ändrat sina uppgifter.

Rätten får intrycket att mannens berättelse är påhittad, heter det i domen. Han är tidigare ostraffad men döms nu till två års fängelse – minimistraffet för våldtäkt.

Han ska även betala 102 600 kronor i skadestånd till sitt offer.

Flickan misstänks lida av aspergers syndrom eller autism och att hon är under utredning. 

Under 2019 anmäldes 1 538 911 brott i Sverige. Det är en minskning jämfört med året innan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!