Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fängelse för smuggel av miljoner cigaretter

Lastbilen stoppades av tullen för kontroll. Det väckte misstankar att släpet skulle vara tomt. (Bild från ett annat tillfälle.) Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Bakom mellanväggen fanns pallar fulla med cigarettlimpor. (Bild från en annan, liknande smuggling.) Foto: TULLVERKET

Två män som kom över Öresundsbron i en långtradare med 3,2 miljoner cigarretter gömda bakom en falsk mellanvägg döms till två års fängelse.

Båda har hävdat att de inte visste vad de hade i lasten. Men Malmö tingsrätt tror inte på dem.

De båda männen, en 43-åring från Moldavien och en 45-åring från Rumänien, kom över Öresundsbron den 23 juli förra året och stoppades för kontroll.

Tulltjänstemannen fann det egendomligt att de körde med tomt släp och öppnade det för kontroll. Då upptäckte han att lastutrymmet var misstänkt kort.

Vid närmare kontroll visade det sig att trailern försetts med en mellanvägg en och en halv meter från fronten. Bakom den hittades 3,2 miljoner cigarretter.

Gjort en resa tidigare

Analys av bland annat telefontrafik och bilder i männens mobiler visade att de varit i Sverige tidigare under sommaren – sannolikt i liknande ärende.

De åtalades dock enbart för den smuggling som avslöjats i juli.

Skatt och avgifter på cigaretterna som de försökte få in olagligt skulle ha uppgått till 4,9 miljoner kronor. En summa som svenska staten nu gått miste om.

Männen har hävdat att de inte visste att de körde med olagliga cigaretter i lasten. Men rätten säger att det fanns så många märkliga omständigheter att de borde anat oråd.

Borde misstänkt något

Bland annat att motsvarande resa gjorts tidigare, även då med tomt släp. De ska även ha kört från Sverige till Belgien med tomt släp. Det kunde gjort dem misstänksamma.

"De måste alltså ha insett att det fanns en överhängande risk för att transporten till Sverige den 23 juli 2018 avsåg olaglig införsel av någon vara", heter det i domen.

Båda männen döms till två års fängelse och lasten med cigaretter för miljoner förverkas. De har suttit häktade i nära ett halvår och får dra bort den tiden från straffet.