Fånge åkte i färdtjänstbuss själv – hade hotbild mot sig

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
ARKIVBILD. Fosieansalten.
Foto: ULF RYD / KVP
ARKIVBILD. Kriminalvården.
Foto: Kriminalvården

En fånge transporterades från Fosie-anstalten till Salberga och tillbringade större delen av resan utan personal i en färdtjänstbuss.

Mannen hade en aktiv hotbild mot sig – därför utsattes både fången och chauffören för en risk, enligt en internutredning. 

Nu riskerar ansvariga inom kriminalvården att få ett disciplinstraff. 

I våras transporterades en fånge från anstalten Fosie i Malmö till anstalten Salberga i Sala. 

Under den större delen av resan åkte fången utan personal i en färdtjänstbuss. Detta trots att han bedömdes ha en aktiv hotbild mot sig. Enligt en internutredning av kriminalvården utsattes fången och busschauffören för en risk. 

Nu ska myndighetens personalansvarsnämnd fatta beslut om ett eventuellt disciplinstraff för den ansvarige kriminalvårdaren och transportledaren. 

Hotbild i Malmö

Först i Linköping – inför den avslutande delen av transporten – fanns kriminalvårdspersonal med ombord på bussen. Tidigare åkte personalen i en egen bil bakom färdtjänstbussen. Enligt den interna utredningen är det inte tillräckligt med tanke på omständigheterna.

Fången kategoriserades vid tillfället på nivå 1, högst på kriminalvårdens tregradiga säkerhetsskala. Hotbilden mot mannen fanns framför allt i Malmöområdet där resan tog sin början.

SE FLER NYHETER: Region Blekinge inför nya coronarestriktioner

Besöksförbud på Blekingesjukhuset och munskydd i kollektivtrafiken införs

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!