Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fångar får bo i baracker

HELSINGBORG. 24 intagna på fängelset i Helsingborg placeras i baracker.

Det blir följden när kriminalvården under våren flyttar häktet från det nedlagda polishuset till anstaltsområdet.

De anställda inom kriminalvården har nu fått besked i frågan om häktets framtid i Helsingborg. Det går ut på att ett nytt storhäkte med 120 platser byggs intill det nya polishuset i Helsingborg. Bygget startar redan efter sommaren och ska vara klart år 2009. Men nuvarande häkteslokaler med 33 platser lämnas senast vid halvårsskiftet i år. - Kontraktet är uppsagt, säger Lars Holmgren, chef för häktet. I väntan på de nya lokalerna ska häktade placeras på Bergaanstalten. Beslutet är inte helt okontroversiellt.

Advokatsamfundet kritiskt

 Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg hör till dem som kritiserat flytten av ej dömda personer in på anstalterna. På Bergaanstalten flyttar 24 häktade in i celler där fångar som avtjänar sina straff bor i dag. Fångarna i sin tur tvingas flytta ut i en barack som placeras på fängelsegården. - Det påverkar naturligtvis vår verksamhet. Men vi ser ändå positivt på förändringarna, säger anstaltschefen Anders Lunsjö. Frågan är vad de intagna tycker. I dag är de vana vid att ha egen toalett i sina bostadsrum. I baracken tvingas troligen flera fångar dela på samma toalett. Vad gäller säkerheten och rymningsrisken ser Anders Lunsjö dock inga problem. - Det finns redan anstalter som har den här typen av lösning.

Trångt även för anställda

 Även för de anställda på anstalten blir det trångt. - Vi är 38 anställda i dag och har åtta sittplatser i lunchrummet. När häktespersonalen kommer blir vi 61 personer. Att kriminalvården redan nu lämnar det gamla häktet beror på att lokalerna är fuktskadade. De 14 häktesplatserna i Ängelholms polishus ska vara kvar i väntan på det nya storhäktet. Det gamla polishuset ägs av Wihlborgs. Bolaget planerar att bygga om lokalerna till kontor och studentbostäder.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!