Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fånga X – hen är på fri fot under Malmöfestivalen 😎

Expressen TV på Malmöfestivalen.
Mycket folk på Malmöfestivalen – men bara en av dem är Mr X.Foto: Sanna Dolck
Mr. X är en klassisk Kvällsposten-tradition. Här är dagens Mr. X.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det är en riktig klassiker i Kvällsposten.

Mr X.

Nu har du åter chansen att fånga den åtråvärde ... mannen …?

Ladda ner Kvällspostens app – här uppdateras ledtrådarna från klockan 15.

Den absolut vanligaste frågan jag har fått sedan jag tillträdde som chefredaktör för ett år sedan: Kommer Mr X tillbaka?

Och visst gör hen det. Redan på Katrinetorps julmarknad i november förra året gjorde Mr X comeback och på Seniormässan i Malmö i våras var det dags igen.

Kvällspostens Maria Rydhagen, till höger i bild, var X under Kvällspostens julmarknad förra året. Hon höll sig undan i tre timmar, men hittades till slut av familjen Ganekind. Här Ella, 11, år, Fredrik, 47, Isa, 7, och Johanna, 42.Foto: Christer El-Mochantaf

Stora delen av mässbesökarna ägnade sig åt att jämföra silhutten med passerande personer. En utställare kom fram till mig och frågade: ”Vad är det här med Mr X? Jag har fått tretton frågor om det är jag?”.

Idén är enkel. En mystisk person ger sig ut på en plats med mycket folk och försöker hålla sig borta från upptäckt så länge som möjligt. Allt eftersom tiden går växer värdet på Mr X.

Jag har försökt ta reda på hur det hela började. Det är som alltid; svaren varierar beroende på vem som tillfrågas. En trovärdig källa avslöjar dock att det var tidningen Expressen som låg i startgroparna att lansera Mr X någon gång på det glada 1970-talet.

Här står Mr X, alias David Carlsson, omringad av spanarna Louise Larsson och Cecilia Månsson som avslöjade honom på Katrinetorps julmarknad 2018.Foto: Christer El-Mochantaf

I dag är det dags för X på Malmöfestivalen 

Men den legendariske tv-journalisten Lasse Holmqvist, på tillfälligt besök på Expressens redaktion i Stockholm, snappade upp idén när han såg skisserna på ett av redigeringsborden. Samma dag och åkte han hem till Malmö och träffade Kvällspostens legendariske redaktionschef Lars Braw (som gick bort i vintras).

HEMLIG AGENT. Så här kunde det se ut år 2009 när en ny och hemlig X gav sig ut på jakt.Foto: NIKLAS HENRIKCZON / NIKLAS HENRIKCZON EXPRESSEN

Redan påföljande dag lanserades Mr X i Kvällsposten och resten är, som det heter, historia. Redaktörerna på Expressen lär enligt utsago ha varit förgrymmade.

I dag är Kvällsposten en edition av Expressen.

Men Mr X har vi för oss själva.

Och i dag är det dags.

Klockan 15 under fredagen smyger en mystisk person runt på Malmöfestivalen. Läs Mr X kolumn nedan. Och se sedan till att fånga hen.

För tiderna har förändrats. Tack och lov är det inte bara män som är X nuförtiden. X kan även vara en kvinna. Så nu är det ännu svårare än när det begav sig.

Lycka till i jakten på bytet.

Glöm inte hälsningsfrasen: ”Sporten är bäst i Kvällsposten, MR X”.

Magnus Ringman

Chefredaktör

Ladda ner Kvällspostens app – här får du ledtrådarna.