Roman Richt är övertygad om att hans lillebror Andjelo hade lyckats växla in på rätt spår. Nu sörjer Roman sin bror som dödades i Folkets park i Skurup i lördags. När familjen väljer en bild som kan berätta något om Andjelo och hur de vill minnas honom är de överens om att MFF-tröjan ska vara med. Foto: Sanna Dolck/Privat
Roman Richt är övertygad om att hans lillebror Andjelo hade lyckats växla in på rätt spår. Nu sörjer Roman sin bror som dödades i Folkets park i Skurup i lördags. När familjen väljer en bild som kan berätta något om Andjelo och hur de vill minnas honom är de överens om att MFF-tröjan ska vara med.  Foto: Sanna Dolck/Privat

Familjens sorg efter mordet på Andjelo, 36

Publicerad

SKURUP. Son, bror, pappa, vän. Andjelo Biscans familj minns en kille som inte var någon ängel, men som kämpat sig tillbaka för att få ett vanligt "Svenssonliv". En enkel dröm som slogs ihjäl vid Folkets Park i Skurup.

- Jag har fortfarande svårt att hantera det, att acceptera det, att tro på det, säger Madeleine som är mamma till Andjelos yngsta barn.

- Han gjorde allt för sina barn, en bus- och lekpappa.

Skurup är inget stort samhälle. När Andjelo Biscan, 36, blev dödad var det ett 50-årskalas i huset bredvid, det fanns barn som lekte i närheten och hundägare som var ute och gick.

Enligt det första snacket på byn handlade det om en yngre man innan det kom fram att offret var i 35 till 40-årsåldern och skallig.

Ryktena om att det skulle vara Andjelo som dött nådde hans syster redan på lördagskvällen. Det var en vän som skickade ett meddelande om det på Facebook.

Eftersom det stämde med hennes bror tog hon kontakt med polisen och ville få ryktet bekräftat. Hon skickade bland annat bilder på broderns tatueringar.

Efter det har allt gått snabbt.

Tre män har begärts häktade som misstänkta för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Försöker sätta ord på sina känslor

Fyra dagar senare sitter Andjelo Biscan syskon, hans mamma och mamman till hans barn runt ett köksbord och försöker sätta ord på sina känslor.

Madeleine berättar att hon har haft kompisar som sovit över hos henne varje dag sedan det skedde. På barnens förskola visste alla så klart vad som hade hänt och har gjort vad de har kunnat för att hjälpa henne så mycket som möjligt.

- Men det här har de så klart aldrig varit med om förr.

Hon berättar att barnen egentligen skulle ha varit hos sin pappa i lägenheten i helgen. Men Andjelo hade influensa och hade varit jättedålig kvällen innan så barnen fick stanna hemma.

De pratade om det på telefon under lördagen.

- Det sista vårt barn sa var "krya på dig pappa", säger Madeleine.

"Alltid haft ett hjärta av guld"

Andjelos mamma Anita berättar med bruten röst om ett samtal hon fått nu några dagar efter sonens död. Det var Andjelos före detta tränare och övervakare som ville berätta om hennes son.

- Han sa att Andjelo alltid haft ett hjärta av guld. Han ställde alltid upp och hjälpte sina vänner.

Det är dock ingen i familjen som inte är medveten om att Andjelo även haft problem med droger och vad tingsrätten kallar "en kriminell livsstil". Men det var ett liv han hade lämnat bakom sig för många år sedan.

Nu drömde han om enkla saker som ett körkort, familjeliv och MFF-vinst.

- Han var tokig i fotboll. Det var säkert för honom de tog guldet.

Brodern Roman Richt är tio år äldre, men han är övertygad om att Andjelo hade lyckats växla in på rätt spår. I bildspelet han satt ihop och lagt upp på nätet är det en vanlig farsa som leker med ungarna på Bonbonland man ser. En riktig Svensson med ett leende på läpparna.

- Han var stolt över att han kommit bort ifrån allt det gamla, säger Roman

Men han och hans syster visste att Andjelos bakgrund skulle dyka upp i nättrådarna om mordet.

- Vi visste om att Andjelo skulle bli smutskastad, det fick vi räkna med, säger systern.

"Fyra familjer drabbade"

Syskonen avstod från att kommentera tills en oskyldig man hängdes ut som en av de anhållna.

Då skrev Roman ett eget inlägg och dementerade. Han tog även kontakt med den uthängde killen och förklarade att familjen var ledsna för vad som hänt och att de inte trodde att han hade någonting med mordet att göra.

- Det måste ju vara fruktansvärt att bli uthängd som mördare, säger systern som menar att sorgen inte bara gäller hennes familj.

De män som sitter anhållna har också mammor, pappor, systrar och bröder.

- Vi är fyra familjer som är drabbade i det här. De är lika förkrossade som vi även om det är olika sorger.

Mamma Anita försöker svara på frågan om hur man kan gå vidare efter något sådant här.

Även om de får hem Andjelos kropp och kan begrava honom så är det en juridisk process som ska malas igenom innan man kan säga farväl på riktigt.

Men hennes son kommer inte komma tillbaka. Det här är en smärta som kommer att bestå.

Andjelos barn vet att pappa är död, men frågan är om de förstår.

- Hur förklarar man det för ett barn? säger Madeleine.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag