Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjens nya hopp om Linneas tumör

Linnea, 5, drabbades av en mycket svår hjärntumör. Foto: PRIVAT
Linnea får behandlingar i Mexiko. Foto: Privat
Pappa Kristoffer med Linnea. Foto: Privat
Linnea är 5,5 år och kommer från Lyckeby i Karlskrona. Foto: Privat
I november började hon må dåligt och i december upptäckte läkare att hon hade en hjärntumör. Foto: PRIVAT
Diagnosen DIPG ger minimala chanser till överlevnad, enligt läkare i Sverige. Foto: PRIVAT
Men nu hoppas familjen på behandlingen i Mexiko. Foto: PRIVAT
Pappa Kristoffer Nordström med Linnea och hennes storebror Kristian. Foto: PRIVAT
1 / 8

Linnea, 5, drabbades av en mycket svår hjärntumör.

Hennes föräldrar samlade in 1,9 miljoner kronor – som nu går till en behandling i Mexiko.

– Vi har fått ett nytt hopp, säger Linneas pappa Kristoffer Nordström, 37.

I december föll deras värld samman. Femåriga Linnea i Karlskrona visade sig ha DIPG, en mycket aggressiv tumör på hjärnstammen som det inte finns någon etablerad behandling mot. 

–  Det är en tumör som det i dag i princip inte finns något botemedel för ännu. Det är en väldigt dålig prognos och de allra flesta överlever inte 12 månader efter att de fått sin diagnos, sa Helena Mörse, barnonkolog i Lund.  

Samlade in 1,9 miljoner

Familjen startade en insamling för en alternativ behandling i England. Behandlingen finns inte i Sverige och sjukvården kan inte bekosta den eftersom den inte är tillräckligt testad och godkänd. Metoden går ut på att cellgifter levereras direkt till tumören via minikateter. Förhoppningen är  att metoden ska vara mer effektiv än vanliga cellgiftsbehandlingar där giftet sprids i hela kroppen. 

De fick in 1,9 miljoner kronor.

– Att Expressen och Kvällsposten och andra skrev om Linnea gjorde mycket. Vi åkte över till London och det gjordes en magnetröntgen. Men läkarna såg på bilderna att Linnea inte var en kandidat för operation på grund av vissa egenskaper i hennes tumör, säger Kristoffer.

Hela familjen i Mexiko. Kristoffer och Giedre med barnen Kristian och Linnea. Foto: PRIVAT

Behandling i Mexiko

Familjen kontaktade då en privat klinik i Monterrey i Mexiko och åkte dit i maj. Principen för den alternativa behandlingen är densamma som i Storbritannien; man går förbi blodbarriären i hjärnan för att medicinen ska vara så effektiv som möjligt. 

– Man går upp via en av huvudartärerna med en mikrokateter och letar sig upp så nära man kan till området i hjärnan och ger medicinen lokalt där, säger Kristoffer. 

Behandlingen börjar med kemoterapi för att attackera tumören och sen sätter man in immunterapi för att försöka få kroppen att själv ta hand om tumören. 

Nytt hopp

Kristoffer berättar att Linnea fått sin tredje behandling där och sin första kombinerade behandling av kemoterapi och immunterapi. Behandlingen brukar pågå mellan nio och tolv månader. Enligt Kristoffer visar nya magnetkamerabilder att tumören börjat minska och skickar över bilder som enligt honom visar detta.

– Vi ser redan på magnetkamerabilderna att tumören börjat krympa. Så här pigg och glad har Linnea inte varit på länge. Hon springer igen och kan dansa igen.

Linnea och brorsan Kristian. Foto: PRIVAT

Han berättar att en kombinerad behandling av kemoterapi och immunterapi med operation och eftervård totalt kostar drygt 250 000 kronor. Det är oklart hur många kombinerade behandlingar som kommer att behövas men fyra är planerade. Sedan blir det kemoterapi. 

– Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi fått. Jag tror pengarna räcker till oktober eller november någon gång. Därför har vi startat insamlingen igen för att samla in ytterligare som förhoppningsvis ska räcka till nästa år. 

 

FAMILJENS INSAMLING

• Linneas familj samlade i februari in pengar för att kunna bekosta en behandling utomlands för Linnea som inte erbjuds i Skandinavien.

• Eventuella pengar som blir över kommer enligt Linneas familj att doneras till forskning om DIPG. 

• Information om insamlingen finns på Youcaring.

 

DET HÄR ÄR DIPG

• Hjärnstamsgliom, DIPG (Diffuse intrinsic pontine glioma), är en aggressiv tumör på hjärnstammen. 

• Mellan fem och tio barn i Sverige drabbas årligen. 

• Eftersom tumören sitter på ett ställe i hjärnan som styr både andning och hjärtslag är den omöjlig att operera bort eftersom barnet riskerar att dö under operation. Cellgifter och strålning används för att lindra och förlänga barnets liv.

• De barn som drabbas avlider oftast inom ett år efter diagnos. Färre än en procent av de drabbade lever efter fem år.

• Det saknas svensk forskning kring sjukdomen. I Storbritannien och Mexiko bedrivs studier på alternativa typer av behandlingsformer. Det handlar om att på ett nytt sätt leverera cellgifter direkt till tumören via katetrar. Linnea får en cocktail av olika mediciner via en mikrokateter som levererar medicin direkt till området i hjärnan via "Intra Arterial Chemotherapy".

Källa: Barncancerfonden, Läkemedelsvärlden