Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjens kritik
efter Laras död

Lara, 32, här med sin döttrar.

Foto: Privat
Lara fördes akut till en operationssal där flera läkare arbetade för att hålla henne vid liv. Först klockan 3 samma natt upphörde arbetet. På tisdagen stängdes respiratorn av. Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN

32-åriga Lara födde tvillingpojkar på sjukhuset i Kristianstad i fredags.

När läkarna skulle avlägsna moderkakan fick hon dödliga skador - och i går stängdes respiratorn av efter att den nyblivna fyrbarnsmamman konstaterats vara hjärndöd.

Familjen är djupt kritiska - och kräver att sjukhuset ställs till svars.

– Döttrarna skriker efter sin mamma och undrar var hon är, berättar Laras kusin Anmar Saadi.

För två år sedan blev 32-åriga Lara Saleem Yousif Al-Jizani från Bromölla mamma för första gången när hon födde tvillingdöttrar. Nu har Lara varit i slutskedet av en ny graviditet - återigen tvillingar - och de senaste veckorna har ägnats åt att göra sig redo för födsel.

– Hon var jätteglad. Hon hade två flickor sedan tidigare och visste att det skulle bli två pojkar den här gången, berättar hennes kusin Anmar Saadi som för familjens talan.

Lara hade en önskan om att få föda genom kejsarsnitt, precis som första gången. Trots önskemålet fattade läkarna en vecka innan födseln beslut om att det inte skulle bli något kejsarsnitt, berättar kusinen.

I fredags nådde graviditeten sitt slutskede. Lara och hennes make åkte in till sjukhuset i Kristianstad för att föda. Samma kväll föddes två friska pojkar.

Det var då problemen uppstod. Förlossningsläkaren hade svårigheter att avlägsna moderkakan.

"Lara klagade på att det gjorde ondare"

Hennes make befann sig i förlossningssalen. Han pratar inte så bra svenska och berättar via Anmar Saadi vad han såg.

32-åriga Lara födde tvillingpojkar på sjukhuset i Kristianstad i fredags. Hon dog efter förlossningen. Foto: Privat

– Lara klagade på att det gjorde ondare när de drog i moderkakan än vad det gjorde att föda barnen, säger kusinen och fortsätter berätta makens vittnesmål:

– Läkaren drog hårt i moderkakan tre gånger. Det började blöda och personalen sa att det hade blivit ett hål i livmodern. De frågade maken om han ville att livmodern skulle opereras bort eftersom det kanske skulle kunna hjälpa henne överleva. Det sa han ja till.

Lara fördes akut till en operationssal där flera läkare arbetade för att hålla henne vid liv. Först klockan 3 samma natt upphörde arbetet.

Familjen har fått veta att Laras hjärta slutade slå under en halvtimme innan man fick i gång det igen. När hjärtat återigen slog hade hjärnan drabbats av så allvarlig syrebrist att den troligtvis inte gick att rädda. Via respirator hölls Lara tekniskt sett vid liv i 48 timmar, innan röntgenbilderna slog fast det som man befarat – att Lara var hjärndöd.

På tisdagen stängdes respiratorn av.

– Hon var fantastisk. Hon hade utbildat sig till datatekniker på universitetet i Irak men valde nu att vara hemma och ta hand om barnen. Hon gjorde aldrig någon något illa och var en sådan person som det räckte att vara omkring i två minuter för att man skulle tycka om henne, säger Anmar Saadi.

Nu sörjer familjen. Laras döttrar och hennes nyfödda söner har blivit av med sin mamma.

– Nu tar barnens farmor hand om dem. Döttrarna skriker efter sin mamma och undrar var hon är, säger kusinen.

 

LÄS OCKSÅ: Efter Laras död – oro bland blivande föräldrar

Familjen djupt kritisk

Familjen är djupt kritisk till sjukhuset i Kristianstad. De väljer att berätta öppet om Laras död i förhoppning om att det kan leda till att de ansvariga ställs till svars.

– Jag har pratat med sjukhuschefen och flera läkare. De skyller på varandra. Om hon hade haft någon allvarlig sjukdom så hade man haft en annan förståelse. Men hon skulle bara föda barn och sedan komma hem till sina döttrar samma dag, säger Anmar Saadi.

På sjukhuset beklagar man Laras död.

– Det som har hänt är helt fruktansvärt. Alla är förkrossade. Detta är inget som ska hända, men det hände tyvärr ändå, säger Sergio Padoan, chefsläkare med ansvar för kirurgivården i östra Skåne.

Han menar att händelsen måste utredas ordentligt innan man kan slå fast något. Redan nu är en lex Maria-anmälan skriven.

– Jag har redan skrivit anmälan till Ivo. Den skickas i väg med posten i dag. Sedan kommer vi att ha två utredningar. En intern där verksamheten granskar sig själv enligt vissa mallar, och en oberoende som görs av andra händelseanalysledare som anlitar experter som får titta på det hela, säger Sergio Padoan.

Personal har fått stöd

Han kan i nuläget inte svara på om det var ett korrekt beslut att Lara skulle föda på naturlig väg. Uppgifter om att en läkare ska ha använt kraft när moderkakan avlägsnades har han hört från anhöriga, men säger att det inte är något som nämns i journalen.

– Det är mycket bra att anhöriga för fram den här typen av synpunkter som inte framgår i journaler. Det är sådant som vägs in vid en händelseanalys och i den utredning som Ivo kommer att få ta ställning till, säger Sergio Padoan.

Efter Laras död har flera ur personalen fått stöd från sjukhuset.

– De är ju förkrossade de också. Det är förstås ingen som ville att detta skulle hända, säger Sergio Padoan.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!