Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjens konto länsades – bedragare tog lyxsemester

När Fredrik och Tanya kollade sitt konto fanns bara 55 kronor kvar.
Foto: Privat
Fakturan från mobiloperatören fick varningsklockorna att ringa hos henne – att autogirot inte fungerade hade aldrig hänt förut.
Foto: ANN JONASSON

Bedragare levde lyxliv med familjens pengar.

Nu behöver Tanya Johansson och hennes man låna pengar för att försörja sina åtta barn, en hund och två katter.

Kontot har länsats på 45 000 kronor som använts till Australien och restaurangnotor på tusentals kronor. 

– De har åkt på en riktigt lyxig solsemester har vi förstått, säger Tanya Johansson.

En påminnelsefaktura från Tanya Johanssons mobiloperatör som damp ned brevlådan var det första tecknet på att något galet hade hänt.

Den 30-åriga Tanya och hennes man Fredrik Johansson, 36, bor med åtta barn utanför Örkelljunga. Förutom barnaskaran har de både en hund och två katter – men trots de många munnarna som ska mätta behöver de sällan kolla kontosaldot.

Det var det som möjliggjorde att kontot länsades, berättar Tanya Johansson.

Fakturan från mobiloperatören fick varningsklockorna att ringa hos henne – att autogirot inte fungerade hade aldrig hänt förut.

Tanya tillsammans med dottern Maya Johansson.
Foto: Privat

När hon kontrollerad kontot som hon har tillsammans med sin man kunde hon konstatera att omkring 45 000 kronor hade försvunnit - kvar var 55 kronor. 

– Vi såg hur det hade dragits olika summor från kontot hur många gånger som helst, alla pengar var slut, säger hon.


LÄS ÄVEN: 24-åringen blev vräkt – efter hyresvärdens upptäckt 


Betalade flygresa och lyxmiddagar

Tanya och Fredrik Johansson kunde se att uttagen börjat för omkring en månad sedan och från början varit små men under tiden växt sig allt större.

Efter att ha granskat kontosaldot kunde de se att pengarna använts till bland annat flygbiljetter till Australien och lyxmiddagar för 5 000 och 3 000 kronor. 

– Vi har googlat ställena där pengarna har använts och nästan alla ställen ligger i Sydney, säger hon.

I nuläget vet varken familjen eller polisen hur kontot blivit kapat.
Foto: ANN JONASSON

Efter kapningen har Tanya Johansson vänt sig till sin Swedbank som gav beskedet att de kanske kan ersätta familjen för bedrägeriet – men först om tre-fem dagar.

Det innebär att familjen måste låna ihop pengar från bekanta och släktingar för att kunna försörja de åtta barnen fram till nästa löneutbetalning.

– De sa att det var vi som borde ha haft koll och slingrade sig, det var fruktansvärt att inte känna sig betrodd. Jag misstänker att vi inte kommer att få tillbaka hela summan.

Tanya med barnen William och Maya.
Foto: Privat

I nuläget vet varken familjen eller polisen hur kontot blivit kapat – Tanya misstänker att hennes eller makens kortuppgifter kan ha läckt vid ett internetköp. 

Swedbank: ”Varje fall bedöms individuellt”

Josefine Uppling, presschef på Swedbank säger att man inte kan kommentera enskilda fall eller ge generell information om hur lång tid en kund kan behöva vänta på en eventuell ersättning när det har skett otillbörlig aktivitet på ett konto. Anledningen är att varje anmälan bedöms individuellt, säger hon. 

– Kunden ska kontakta oss på banken, vår spärrservice och vår kundtjänst med information om vad som har hänt. Då vi gör en bedömning av fallet och tar ställning till om man har rätt till ersättning, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!