Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens kamp för att få hem skadade Mariel

Mariel Golott Tamblay var med om en mopedolycka på semesterorten Ayia Napa på Cypern i slutet på juni. Sedan dess har hon vårdats på Nicosia general hospital på Cypern med svåra skallskador.Foto: Privat
Nu har hennes tillstånd blivit så pass stabilt att hon kan flygas hem. Familjen kämpar för att hon ska kunna komma hem till Sverige för fortsatt vård. Hemförsäkringen täcker inte de ekonomiska kostnaderna och de har därför startat en insamling.Foto: Privat
Mariel och hennes brittiske fästman James Heggarty kraschade in i en buss med mopeden som de färdades på den 24 juni. Fästmannen dog i olyckan.Foto: Privat

Svenska Mariel Golott Tamblay, 22, skadades svårt i en mopedolycka på Cypern i juni.

Nu vädjar hennes familj om ekonomisk hjälp för att få hem henne till Sverige.

– Vi är hoppfulla om att hon ska kunna flyga hem nästa vecka, det skulle göra allt lättare, säger hennes syster Melissa Golott Tamblay.

Mariel Golott Tambalay var med om en mopedolycka på semesterorten Ayia Napa på Cypern i slutet på juni. Sedan dess har hon vårdats på Nicosia general hospital på Cypern med svåra skallskador. Nu har hennes tillstånd blivit så pass stabilt att hon kan flygas hem.

Hon har fått en infektion i ett sår och fått feber, men när febern gått ner är hon stabil nog att flyga hem, säger hennes syster Melissa Golott Tamblay.

Startat insamling

Mariels familj kämpar nu för att hon ska kunna komma hem till Sverige för fortsatt vård. Hemförsäkringen täcker inte de ekonomiska kostnaderna och de har därför startat en insamling.

– Det billigaste transportalternativet för oss landar på uppemot 100 000 kronor. Men där ingår inte resan från Köpenhamn till sjukhuset i Sverige, säger Melissa Golott Tamblay.

Familjen har nu startat en Facebook-sida, HelpMariel, för att få fler människor att engagera sig i Mariels öde.

Mariels lillasyster har sålt kakor på en Latinofestival i Folkets park i Malmö för att samla in pengar till systern. Även på Cypern har flera av hennes vänner engagerat sig i och ordnat olika evenemang.

– Detta innebär stora kostnader för vår familj. Folk har varit väldigt generösa och hjälpsamma, vi är väldigt tacksamma för alla bidrag vi har fått, säger Melissa Golott Tamblay.

Enligt henne har familjen fått sköta mycket praktiskt själva och inte fått mycket hjälp av svenska myndigheter.

– Om man inte har försäkring så får de anhöriga stå för kostanden. Om man har uttömt alla möjligheter kan vi bistå med ett nödlån, säger Catarina Axelsson på utrikesdepartementet pressjour.

Hon berättar att UD känner till vad som hänt men vill inte gå in på detaljer ring hur de praktiskt arbetar med fallet.

Kritiska till vården

Mariel och hennes brittiske fästman James Heggarty kraschade in i en buss med mopeden som de färdades på den 24 juni. Fästmannen dog i olyckan.

Till en början låg hon i respirator på intensivvårdsavdelningen på Nicosia general hospital på Cypern, och opererades för svåra skallskador. Sedan dess har hennes tillstånd sakta blivit bättre, men hon får fortfarande på starka smärtstillande medel och har inte vaknat upp.

Familjen är kritisk till vården på Cypern.

– Mamma tyckte inte att de hade gjort henne ren som de skulle och vi har inte fått tillräckligt med information från läkarna. Nu när hon är stabil lägger sjukhuspersonalen inte lika mycket tid, det är en annan anledning till att vi verkligen vill att hon ska få åka hem, säger Melissa Golott Tamblay.

Enligt sjukhuset är det för tidigt att säga om hon kommer att få några permanenta skador av olyckan.