Lelle Hildebrand var 36 år när han försvann spårlöst. Han tros ha mördats men kroppen är inte hittad. Nu har hans familj utfäst en belöning på 350 000 kronor. Foto: PrivatLelle Hildebrand var 36 år när han försvann spårlöst. Han tros ha mördats men kroppen är inte hittad. Nu har hans familj utfäst en belöning på 350 000 kronor. Foto: Privat
Lelle Hildebrand var 36 år när han försvann spårlöst. Han tros ha mördats men kroppen är inte hittad. Nu har hans familj utfäst en belöning på 350 000 kronor. Foto: Privat
Här på rockklubben Kartago i Sölvesborg spelade Hammerfall. Mitt under konserten försvann bandets turnéledare Lelle Hildebrand spårlöst. Foto: THOMAS PERSSON / KVPHär på rockklubben Kartago i Sölvesborg spelade Hammerfall. Mitt under konserten försvann bandets turnéledare Lelle Hildebrand spårlöst. Foto: THOMAS PERSSON / KVP
Här på rockklubben Kartago i Sölvesborg spelade Hammerfall. Mitt under konserten försvann bandets turnéledare Lelle Hildebrand spårlöst.  Foto: THOMAS PERSSON / KVP

Familjens stora belöning för tips om försvunne Lelle

Publicerad

Lelle Hildebrand försvann spårlöst för 19 år sedan. Han antas vara mördad men hans kropp har aldrig hittats.

Samtidigt som polisens Kalla fall-grupp jobbar med utredningen har hans syskon utfäst en belöning till den som kan lämna avgörande upplysningar.

– Mor fyller snart 94, förhoppningsvis kan hon få somna in med ro i kroppen, säger Lelles bror Guido Hildebrand.

Sent på kvällen 25 januari 1999 gjordes den sista iakttagelsen av hårdrocksbandet Hammerfalls turnéledare Lelle Hildebrand. Bandet spelade på rockklubben Kartago i Sölvesborg när Lelle plötsligt försvann mitt under spelningen.

Tidigt väcktes misstankar om att turnéledaren inte försvunnit frivilligt och polisen startade därefter en mordutredning. Men polisen famlade i mörkret. Det fanns inga som helst spår efter den försvunne och trots att han misstänktes vara mördad lades förundersökningen ned 2001. Ytterligare fem år senare dödförklarades han.

I december förra året valde Kalla fall-gruppen att åter öppna förundersökningen och flera åtgärder vidtogs. 

 

LÄS MER: Så ska polisen lösa mystiska försvinnandet

 

Bland annat söktes flera intressanta vattendrag igenom, däribland Ivösjön som ligger nära Sölvesborg.

Men varken dykningar eller andra utredningsåtgärder har gett något.

Men för Lelle Hildebrands familj har polisens senare kraftansträngningar betytt mycket och nu väljer de att själva gå ut med en belöning till den som kan lämna information som leder till att kroppen hittas eller att någon döms för mordet.

– Polisen är mycket ambitiös och målmedveten i det här, de visar ett stort engagemang för att det här försvinnandet ska lösas och det fick oss syskon att själva känna efter vad vi kunde göra, säger Guido Hildebrand.

Familjens vädjan efter Lelle Hildebrands försvinnande

De fem syskonen bestämde att belöningen ska vara 350 000 kronor. Summan är vald för att den ska vara tillräckligt lockande för den som vet vad som har hänt ska börja berätta för polisens utredare.

För att det finns människor med kännedom om Lelles öde tvivlar familjen inte på. Nu hoppas de att tiden ska vara mogen.

– Det är många år som har gått, snart 20 år. På den tiden har det hänt mycket. Man kan ha fått en annan social trygghet, börjat umgås med andra eller bara hamnat i en annan livssituation som gör att de vågar berätta nu.

Sågs i en bil

Strax innan Lelle Hildenbrand försvann från Kartago sågs han tillsammans med konsertarrangören Ricard Nilsson som var skyldig honom pengar för en tidigare konsert med Hammerfall.

 

LÄS MER: Flera nya tips om Lelle Hildebrands försvinnande

 

Vittnen berättade för polisen hur de båda männen setts åka i väg i en bil.

I förhör medgav Nilsson de åkt en runda och att han gett Hildebrand 28 000 kronor, därefter skildes de åt. 

Ricard Nilsson begärdes häktad misstänkt för Lelle Hildebrands försvinnande men släpptes senare eftersom bevisen inte räckte.

Året därefter dömdes Ricard Nilsson mot sitt nekande till livstids fängelse för trippelmord. Han sköt ihjäl tre män i samband med en bilaffär vid Forsamöllans rasplats utanför Klippan i nordvästra Skåne.

Förra året fick han sitt straff tidsbestämt till 30 år vilket innebär att han kan släppas fri om drygt två år.

Ny information om händelserna efter det plötsliga försvinnandet skulle göra mycket för Lelle Hildebrands anhöriga. Frågorna har varit många och saknaden efter Lelle är ett stort oläkt sår inom familjen.

– Jag skulle vilja att vår mor får somna in med ro i sinnet, inte med den här enorma sorgen och frustrationen, säger Guido Hildebrand.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag