Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjens fina stöd till drottningen på julafton

I år firar det danska kungahuset jul utan prins Henrik – och familjen samlas för att sötta varandra. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Prins Henrik avled i februari, 83 år gammal. Foto: JOACHIM WALL

Prins Henriks bortgång i början av året har varit tuff för den danska kungafamiljen.

Hela familjen sluter upp bakom drottning Margrethe, för att tillsammans fira jul och stötta varandra.

– Det blir en god jul, det tror jag bestämt att det blir, säger drottningen till Ritzau.

Den första julen utan prins Henrik närmar sig för danska drottningen Margrethe. Hennes älskade man gick bort strax före midnatt den 13 februari, 83 år gammal. Drottningen och deras två söner, kronprins Frederik och prins Joachim, fanns vid prins Henriks sida när han tog sitt sista andetag. 2018 har varit bitvis tufft för den danska kungafamiljen, prins Henriks bortgång har satt sina spår. 

Flera tidigare julaftnar har familjen spenderat på olika håll. Så sent som förra året befann sig kronprinsessan Mary i hemlandet Australien över julen, ihop med kronprins Frederik och barnen. Även prinsessan Marie och prins Joachim befann sig på annan ort 2017. Men i år samlas de vid julfirandet, för att stötta varandra. Barn och barnbarn väntas sluta upp vid drottningens sida den 24 december.

– Jag ser mycket fram emot julen, för jag räknar med att hela min familj kommer. Det ska bli härligt med alla barnbarnen, säger drottning Margrethe till nyhetsbyrån Ritzau.

Kronprinsessan Mary befann sig i hemlandet Australien under förra julen. Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsfamiljen på julkonsert. Foto: LARS H. LAURSEN / ALL OVER PRESS DENMARK

Håller traditionerna vid liv

Julfirandet kommer traditionsenligt äga rum på Marselisborgs slott i Århus. Där kommer drottningens två söner, två svärdöttrar och åtta barnbarn samlas kring granen. Tanken är att hålla fast vid traditionerna, trots prins Henriks frånvaro.

– Jag tror att vi med glädje kommer göra som vi har gjort alla andra år. Vår julmiddag ska vara den vanliga med risgrynsgröt och gås. Och så tycker vi i vår familj om en engelsk ”plum cake” som kommer från min mammas (drottning Ingrid) sida. 

 

 

Den danska kungafamiljen har dessutom fasta principer gällande julgranen. Trädet tas in i värmen först på julaftonsmorgonen – inte en dag tidigare. Därefter pyntas granen av drottning Margrethe själv. 

Drottningen, som är en riktig pysslare, uppskattar att ordna i slottet inför julhelgen. Allt pynt som ställs fram, eller som hängs upp i granen, är hemmagjort. Margrethes kreativa ådra märks ofta av inför diverse högtider. Vid påskfirandet tidigare i år dekorerade drottningen bland annat flera påskägg i vackra mönster. 

I påskas gjorde drottningen egna påskägg. Foto: Danska kungahuset

Ställde ut konst

Att drottning Margrethe både är intresserad och kunnig inom konsten är väl känt, hon använder ofta konsten som uttrycksmedel. 130 av drottningens akrylmålningar ställdes ut år 2012 på det moderna konstmuseet Arken, söder om Köpenhamn – det var den första gången som hennes konst ställdes ut för allmänheten.

– Margrethe är inte bara drottning, hon är också en aktiv konstnär, det är ju fantastiskt att det bakom drottningens fasad döljer sig en äkta, engagerad bildkonstnär, sa museidirektör Christian Gether vid tillfället.

Drottningens alster har blivit populära. Genom sin konst ger hon uttryck för en öppen, sökande och sårbar sida, där hon lyckas uttrycka människans existentiella frågor till tydlig konst.

 – Det konstnärliga uttrycket har haft enorm betydelse för Margrethe. För en drottning som aldrig kan slappna av från sin offentliga roll, har konsten varit ett viktigt andrum, har den danska hovreportern Bodil Cath tidigare sagt till Information.

 

 

Julkalender på Instagram

2017 visades drottning Margrethes hemmagjorda julpynt upp på det danska kungahusets Instagram, då publicerades en bild per dag – likt en julkalender. 

Även i år har det varit en form av lucköppning på kontot, men i stället för bilder på pynt presenteras symboliska tidsmarkörer från det danska hovet: Joachims gamla gunghäst som han lekte med som pojke, resväskor från 1930-talet som den dåvarande kronprinsen hade med sig från en utlandsresa, drottning Ingrids maskeradutklädnad som hon fick av sin far år 1916 och prins Henriks välanvända tennisrack. Sammanlagt 24 luckor kommer öppnas, samtliga fyllda med minnen och välbevarande klenoder.

Det gångna året må ha varit kämpigt för den danska kungafamiljen, men drottning Margrethes julanda är fortsatt optimistisk.

– Det blir en god jul, det tror jag bestämt att det blir, säger hon till Ritzau.

https://www.instagram.com/p/Bq1kN1TAVf_/?utm_source=ig_embed