Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen utvisas från Sverige – till olika länder

Abdallah måste lämna Sverige och sin bästa vän Sixten. Foto: Privat

Mahmood Hammed och Ouarda har byggt ett liv tillsammans med barnen i Sverige.

Nu ska de utvisas – till olika länder.

– Det är inte mänskligt att göra så. Vi hade aldrig trott att Sverige skulle separera en familj, säger Ouarda.

Varje dag står Mahmood Hammed, 42, på Stortorget i Ystad. Han har drivit en blomsterhandel i sex år, och många känner igen honom. Hans fru, Ouarda, 34, studerar.

De har båda tagit sig till Sverige från Irak respektive Marocko och har bildat ett liv här. De känner sig integrerade i samhället och har planerat framtiden här med sina två barn – och ett tredje på ingång.

Sönerna Abdallah, 11, Rashad, 3, och snart födda Ryan.

Men nu rycks familjens rötter från marken.

– Det är väldigt stressigt just nu, Migrationsverket ska utvisa mig och min man till våra hemländer, berättar Ouarda.

Hennes röst är rosslig. Hon tar en paus, andas.

– Stressen finns där hela tiden. Vi tänker mycket på vilket beslut de ska fatta, säger hon.

– Deras beslut gör mig ledsen. Det är inte rätt. Det blir som ett straff mot oss att utvisa oss till olika länder, det är inte mänskligt att göra så. Vi hade aldrig trott att Sverige skulle separera en familj. 

”De bryr sig inte”

Stämningen i familjen är tung. Den äldsta sonen Abdallah tar beslutet hårt, men förstår inte varför han inte får vara kvar med sina vänner han lärt känna i Ystad.

Irak? Marocko? Länderna är främmande för honom och hans lillebror.

– De bryr sig inte om att vi är en familj som behöver vara tillsammans, säger Ouarda.

Beslutet har överklagats, och nu väntar en lång, oviss väntan på nya besked. Ordet spreds snabbt i Ystad. Många har gått samman, startat insamlingar och engagerat sig för att stötta familjen.

– Det är många som skriver, ringer och hör av sig. Alla känner min man, som jobbar på torget. De kommer fram till honom varje dag och är förvånade över att vi ska utvisas. De vill hjälpa oss, det känns bra att det finns människor som känner för oss.

Linda, 37: ”Hoppas att beslutet ändras”

Linda Karlsson, 37, är en av dem i familjens närhet som har reagerat starkt på utvisningsbeskedet. Hennes son Sixten, 10, och Abdallah är nära vänner.

– De är bra kompisar och har en fin relation.

Abdallah och Sixten är bra vänner. Foto: Privat

Sixten och Abdallah brukar spela pingis, hjälps åt med träning och läxor och hänger ofta.

– Sixten tycker om honom jättemycket. De vill ta vara på tiden så mycket som möjligt, för vi vet inte hur lång tid de har kvar i Sverige. Att de splittrar familjen tycker jag är så konstigt, säger Linda.

Hon har skrivit ett inlägg på Facebook om familjens situation som har fått tusentals att reagera och sprida budskapet vidare.

– Vi måste göra något och hoppas att beslutet ändras. Även om det inte gör någon skillnad för beslutet ska detta inte få ske i tystnad. Jag försöker visa min son att det finns folk bryr sig.

I Migrationsverkets beslut framgår att myndigheten inte ser något problem för Ouarda och Mahmood att senare återförenas i antingen Marocko eller i Irak. Därför finns det inga skäl för familjen att stanna i Sverige.

Kvällsposten har varit i kontakt med Migrationsverket  som inte kan uttala sig om ett specifikt ärende. 

– Frågan är inte avgjord ännu. Ingenting är klart, det är inte så att vi kommer verkställa beslutet i morgon, säger Irene Sokolov vid Migrationsverket  presstjänst. 

Eftersom beslutet är överklagat har utvisningen skjutits upp.