Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är ministerns svar efter beslutet

Familjen Dolikjanin måste lämna Sverige – på julafton.
In i det sista kämpar familjen för att beslutet ska hävas.
Pappa Nedjat på jobbet. Foto: PRIVAT
Arbetsgivaren Elisabeth Ström tillsammans med Nedjat Dolikjanin utanför Migrationsverket i Växjö.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Småbarnsfamiljen tvingas lämna Sverige efter att Nedjat Dolikjanin tjänat för lite pengar – trots att han har jobb.

Migrationsverket menar att det handlar om flera tusen kronor som saknas.

Genom en ny lagändring hoppas familjens advokat Mats Ekelöf att beslutet hävs. 

"Arbetskraftsinvandrare ska inte behöva ta hela ansvaret när arbetsgivaren har gjort ett mindre misstag", kommenterar migrationsminister Heléne Fritzon (S).  

Det slutgiltiga beslutet har formellt legat över småbarnsfamiljen från Växjö sedan den 27:e november i år.

Men familjen hävdar att de inte meddelades förrän i onsdags i förra veckan – Migrationsverket menar att de fick veta tidigare.

Alexandra Elias är presskommunikatör på Migrationsverket:

– Det är beklagligt att de har fått uppfattningen att de inte har fått rätt information, men vi delar inte den bilden. I beslutet de fick stod det tydligt om tidsfristen, som att man har fyra veckor på sig efter att beslutet vunnit laga kraft. Den informationen har både familjen, det juridiska ombudet och arbetsgivaren haft redan från första början, säger hon.

Men Elisabeth Ström, som är Nedjat och Selma Dolikjanins arbetsgivare, menar att de fick beskedet att familjen inte får vara kvar i landet sent – och att de skulle lämna Sverige senast den 25:e december. 

In i det sista kämpar familjen, familjens advokat och Elisabeth Ström för att beslutet ska hävas. 

Advokatens drag för att rädda familjen

Ett drag är att hänvisa till en ny lag som trädde i kraft den första december genom ett så kallat verkställighetshinder. 

För det krävs att det finns nya omständigheter. Mats Ekelöf anser att en sådan är att Migrationsverket meddelade de nya bestämmelserna fyra dagar efter familjen Dolikjanin fick beslutet om att de tvingas lämna landet. 

– Hade prövningen skett efter den 1 december bedömer jag det ändå som stora chanser att de skulle få möjlighet att stanna, säger Mats Eklöf. 

 

LÄS MER: Småbarnsfamiljen tvingas lämna landet – på julafton 

 

"Arbetskraftsinvandrare ska inte behöva ta hela ansvaret när arbetsgivaren har gjort ett mindre misstag", kommenterar migrationsminister Heléne Fritzon (S). Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Heléne Fritzon: "Ska inte behöva ta hela ansvaret"

Familjens öde har engagerat många under dagarna före jul.

Heléne Fritzon, som är migrationsminister, kan inte som statsråd kommentera eller påverka enskilda fall. Hon ger en allmän kommentar om arbetskraftinvandring: 

"Arbetskraftsinvandrare ska inte behöva ta hela ansvaret när arbetsgivaren har gjort ett mindre misstag. Vi ska lösa den här situationen så snart som möjligt. Det finns en bred samsyn kring att reglerna för arbetskraftsinvandring (som infördes av den tidigare borgerliga regeringen) måste förändras. Regeringen har tagit initiativ till regeländringar som ska göra det möjligt för arbetsgivare att under vissa omständigheter korrigera tidigare brister i villkoren för arbetstillstånd." 

Nedjat Dolikjanis har i dag en fast anställning på ett städföretag i Växjö och har betydligt högre lön än vad kollektivavtalet reglerar.

Räddningsplanka

Beskedet är ytterligare en möjlig räddningsplanka för familjen. 

Nedjat Dolikjanis har i dag en fast anställning på ett städföretag i Växjö och har betydligt högre lön än vad kollektivavtalet reglerar. 

Lönespecifikationen som sticker ut är en från 2015 då Nedjat arbetade som timanställd och tjänade för lite.

Familjen Dolikjanin tillsammans med Elisabeth Ström, ägare till städföretaget.

Enligt advokat Mats Ekelöf är det möjligt att Migrationsverket kontrollerat nettolönen – i stället för bruttolönen. Något Migrationsverket inte kan svara på eftersom det inte åberopades av advokaten under prövningen.

– Allt underlag som de begärt in är korrekt, men de kan inte ha inte tittat på det. De har bara tittat på vår "kladd-lapp" som förklarar varför lönen kan bli mindre en månad, om det till exempel blir en försening med en tidrapportering pågrund av ett framflyttat arbete. Då kan timmarna komma en månad senare, säger Elisabeth Ström, som driver städfirman är Nedjat och Selma arbetar.

– Anledningen till att vi avslog hans ansökan berodde på att lönen inte uppgick till försörjningskravet på 13 000. Det i sig kan vara kollektivavtalsenligt, men enligt svensk lag får vi inte bevilja ett arbetstillstånd om inkomsten är lägre än 13 000, säger Alexandra Elias.

Advokat Mats Ekelöf har tidigare protesterat mot den anledningen:

– När man slår ut lönen på det sammanlagda året har han tjänat 18 075 kronor i månaden, sa han till Kvällsposten.

 

 

Lagändring den 1 december

Lagändringen innebär att Migrationsverket kan avstå från att återkalla ett uppehålls- och arbetstillstånd om arbetsgivaren själv rättat till brister i anställningsvillkoren, som annars skulle leda till att tillståndet återkallas om det görs innan Migrationsverket upptäckt det.

 

Ett villkor är att arbetsgivaren själv ska ha rättat till bristen, det vill säga varit aktiv och agerat innan Migrationsverket upptäckt och påpekat bristen.

 

Källa: Migrationsverket

 

Fotnot: I en tidigare artikel stod det att bakgrunden till avslaget var 150 kronor som pappan inte tjänat under en månad. Det var felaktigt – Migrationsverket förklarar sitt beslut i texten.