Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen sörjer sin   dödade dotter Yara, 8

SKULLE ÅTERFÖRENAS. 8-åriga Yara skulle snart återförenas med sin familj. Alla papper var ifyllda, men beslutet var inte klart. I stället hittades hon död hos en släkting i Blekinge.
Foto: Privat
SOM HEMMA. Yara utanför McDonald's i centrala Karlskrona. Hon trivdes bra i Sverige och hade regelbunden kontakt med sina föräldrar i Palestina via Skype.
Foto: Privat
Blommor ljus och hälsningar till 8-åringen i Karlskrona.
Foto: Karl Nilsson
Vid niotiden på kvällen på valborgsmässoafton kallades polisen till ett lägenhetshus i Karlskrona i Blekinge. Inne i lägenheten hittades en åttaårig flicka som senare förklarades död på sjukhus. Under fredagen vajade flaggan på halv stång vid flickans skola.
Foto: Magnus Andersson
Grannarna sörjer. "Det här är så fruktansvärt. Hon var ju bara ett litet barn, en liten flicka", säger grannen Monica Johnsson och tänder ett ljus utanför flickans bostad.
Foto: Sven Lindwall
Kommunen i krismöte. "Det här hemska får aldrig hända igen", säger kommunalrådet Börje Dovstad (till vänster i bild) på presskonferensen i Karlskrona. Med på bilden är Anette Gladher, tillförordnad socialchef, och Maria Persson, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen.
Foto: Sven Lindwall
Utredning. Polisens tekniker var i går i lägenheten för att leta bevis. Flera föremål togs med och lastas här in i polisens bil.
Foto: Sven Lindwall
1 / 7

GAZA/TEL AVIV. Yara, 8, hittades död hos en släkting i Blekinge. Polisen misstänker mord.

Den dödade flickans familj i Gaza är chockad och förtvivlad.

De hade sina onda aningar om att allt inte stod rätt till, men dottern lugnade dem.

- Vi talade med henne på Skype och såg blåmärken i ansiktet, men hon sa att hon hade trillat när hon lekte, berättar pappan för Kvällsposten och säger att han ska stämma de svenska myndigheterna för att de inte ingrep i tid.

Sorgen är djup hos den döda åttaåringens familj i Gaza. Hennes föräldrar tröstar de tre yngre syskonen - lillasyster, 6, och två småbröder som är 4 och 1,5 - och försöker på skonsammast möjliga sätt berätta att storasyster är borta för alltid.

Dödsbudet från Karlskrona chockade dem. Redan innan de fick kontakt med den palestinska polisen hade en person i Gaza sett nyheten på Facebook och gett dem det tragiska beskedet.

"Det är fruktansvärt"

- Det kommer som en total chock, det är fruktansvärt. Nu måste vi vänta på utredningen i Sverige för att få reda på vad som hänt, säger den 37-årige pappan.

Hans dotter Yara, 8, kom till Sverige i februari förra året. Hon bodde hos släktingar i Karlskrona och det var meningen att övriga familjen skulle återförena sig med henne så snart som möjligt.

- Vi har ansökt om återförening och vi har fyllt i alla papper. Men myndigheternas beslut drog ut på tiden, säger pappan, som är tjänsteman i den palestinska myndigheten.

Talade med Yara på Skype

Familjen talade regelbundet med flickan på Skype. Flera gånger tyckte både mamman och pappan att det såg ut som att hon hade fått slag i ansiktet.

- Tre, fyra gånger såg vi blåmärken i ansiktet. Senast förra fredagen såg vi ett märke som av ett slag över örat. Men hon sa varje gång att hon hade slagit sig när hon lekt i skolan. Och vi visste att hon var mycket aktiv, berättar pappan.

- Senast vi talade med henne var i måndags eller tisdags. Hon var så lycklig i Sverige. Hon sa att hon inte ville tillbaka till Gaza.

- En gång kunde vi se henne via Skype i skolan. I klassrummet, i matsalen, på skolgården. Hennes lärare sa att hon var en mycket duktig elev, säger han.

"Jag ska stämma staten"

I sin djupa förtvivlan är pappan också mycket indignerad. Även om hela bakgrunden till åttaåringens död inte är utredd, har han via släkt och vänner i Sverige fått klart för sig att det kan handla om passivitet från myndigheternas sida.

- Jag ska stämma svenska staten för det här. Jag ska inte ge upp om jag så ska gå ända upp till kungen. Jag ger mig inte förrän jag har fått veta sanningen om vad som hände min dotter, säger han.

Redan på långfredagen, den 18 april, fick polisen tips om missförhållanden kring flickan. Polisen träffade då tipsaren som bland annat sett flickan med blåmärken.

Tjänstgörande förundersökningsledare på Blekingepolisen gjorde dock bedömningen att det inte handlade om en konkret misstanke om brott. Därför upprättades ingen polisanmälan utan endast en generell orosbeskrivning, säger Lotta Hansson på Blekingepolisen.

Orosanmälan skickades till kommunens socialförvaltning, men ignorerades där av hittills okänd anledning.

Tvååringen lämnad ensam

Men enligt uppgifter till Kvällsposten var det inte den första varningssignalen kring familjen. Under sensommaren i fjol ska en person ha hittat familjens yngsta barn, en tvååring, ensam i trapphuset.

Socialtjänsten kallades till platsen och hittade den åttaåriga flickan i lägenheten ensam med familjens andra barn. Enligt tipsaren låg den lilla flickan och sov på golvet utan madrass.

Kvällsposten har sökt socialtjänsten i Karlskrona för en kommentar till uppgifterna.