Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen räddade prins Joachims liv

Prinsen ska ha fått en blodpropp i hjärnan
Den här bilden från danska hovet togs i anslutning till prins Felix 18-årsdag. På bilden syns fr v prinsessan Marie, prins Joachim, barnen Felix, 18, Nikolai, 20, Athena, 8, Henrik, 11 och grevinnan Alexandra.
Foto: Danska Hovet
Prins Joachim och prinsessan Marie fanns i Frankrike för semester. I höst är det meningen att Joachim ska tillträda prestigejobbet som försvarsattaché på den danska ambassaden i Paris.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLAPICTURES
På det här sjukhuset i franska Toulouse vårdas danske prins Joachim. På sjukhuset finns hustrun Marie som stöd.
Foto: Google Maps

Danmarks Prins Joachim vårdas fortfarande på det franska sjukhuset efter den blodpropp han fick i hjärnan.

Händelsen skedde bara ett par timmar efter en intervju. Då beskrivs prinsen ha varit på gott humör. 

Joachims liv kunde räddas tack vare att han omgiven av familjen. De agerade omedelbart när de förstod situationen.

Det var i fredags kväll som prins Joachim plötsligt började känna sig dålig och säckade ihop.

Han var då omgiven av hela sin familj, hustrun Marie och och fyra barnen Nikolai, 20, Felix, 18, Henrik, 11 och Athena, 8, på kungafamiljens franska vinslott Château de Cayx.

På plats fanns även tidigare hustrun, grevinnan Alexandra. Samtliga var där för att fira att sonen Felix fyllt 18 år den 22 juli.

Här är prins Joachim tillsammans med sina barn, sönerna Nikolai, 20, Henrik, 11, Athena, 8, och Felix, 18, på det franska vinslottet Château de Cayx.
Foto: STELLA PICTURES / INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Ekstrabladet skriver att prinsen och hans franskfödda hustru Marie bara ett par timmar tidigare genomfört en intervju för franska La Depeche.

Då ska ingen ha märkt något av den annalkande sjukdomen.

Tvärtemot beskrivs Joachim ha varit på ett strålande humör. Vid intervjun ska han bland annat ha förklarat för journalisterna att vistelsen på vinslottet tillhörde ett av hans stora privilegier i livet.

När man drabbas av blodpropp i hjärnan är varje minut viktig. Joachims familj insåg snabbt att något allvarligt inträffat och såg till att prinsen omedelbart fördes till ett lokalt sjukhus.

Fördes i ambulans

Där insåg läkarna att mer kvalificerad behövde sättas in och Joachim transporterades därför i ambulans tiotalet mil söderut till sjukhuset i Toulouse.

Enligt DR-korrespondent Stéphanie Surrugue ska Joachim själv ha varit införstådd med vad som hände under hela förloppet.

På sjukhuset i Toulouse opererades Joachim i hjärnan.

Efteråt gick danska hovet ut med en bulletin där man skrev att operationen varit lyckad. Prinsens tillstånd beskrevs som stabilt.

I kommentarerna efteråt har det spekulerats i att blodproppen varit stor eftersom operation ansågs nödvändig. Många har också förvånats över att sjukdomen drabbade Joachim, som beskrivs som en vältränad person som regelbundet genomgår läkarundersökningar.

Det är också relativt ovanligt att så pass unga personer drabbas av blodpropp i hjärnan, Joachim är 51 år. Två av tre som drabbas är över 65 år.

Drog ut blodproppen

Vid operationen på det franska sjukhuset ska prinsen ha genomgått en trombektomi, där man helt enkelt drar ut blodproppen med hjälp av en kateter.

– Prinsen ska vara tacksam för att detta inte hände för 15 år sedan. Då fanns inte den tekniken, säger danske TV-läkaren Peter Qvortrup Geisling till BT.

På söndagen skickade danska hovet ut ytterligare en bulletin som beskrev Joachims tillstånd som fortsatt stabilt.

Vid sin sida på sjukhuset finns nu hustrun Marie som prinsens stöd.

Samtidigt är det i nuläget oklart vilka eventuella skador blodproppen faktiskt orsakat i prinsens hjärna.

Läkarna på det franska sjukhuset ska redan ha börjat värdera de eventuella skadorna.

Olika skador

Det finns exempel på patienter som kommit igenom den här typen av händelser helt utan skador.

För andra tar det längre tid. Bland annat kan tal och motorik påverkas.

– Det är för tidigt att säga något om hur länge prinsen kommer att vara inlagd, säger hovets kommunikationschef Lene Balleby i en skriftlig kommentar.

Drottning Margrethe finns fortsatt kvar hemma på slottet Gråsten i Danmark där hon firar sommarsemester. På grund av covid reser drottningen inte utomlands.

Här är medlemmarna i kungafamiljen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!