Familjen Paulics vinstlott – köpte rekord-planksteken

Jan Paulics och Erika Nilsson Paulics med sönerna Erik, 18, och Johan, 14. Jans plankstek var nummer 1,5 miljon och så gick det som det gick.
Foto: Maria Rydhagen
Mandos plankstek innehåller aldrig potatismos, alltid pommes frites.
Foto: Maria Rydhagen

Familjen Paulics skämtade när de gick in genom dörren på restaurang Mando i Malmö.

”Det är vi som ska äta den 1,5 miljonte planksteken”, sa de. 

Och så blev det också.

– Vi firar alltid min födelsedag här, det har vi gjort i 15 år. Men jag var sjuk förra veckan så vi fick skjuta upp det, säger Jan Paulics.

Erika Nilsson Paulics, 53, valde sallad den här dagen, så det blev maken Jan, 58, som fick rekordplanksteken. 1,5 miljoner plankor har sålts på Mando i Malmö sedan 1975, då man började räkna.

När det stod klart att 1,5-miljonstrecket skulle passeras på tisdagen blev det lite extra ståhej. I köket gjorde personalen en lista där plankstek för plankstek bockades av så att det inte skulle bli fel. 

Strax efter 17 var det dags för planka nummer 1 500 000. Huvudägaren Marco Allendes och hans sambo Susanne Talls som också jobbar på krogen hade föreberett ballong, presentcheck och tomtebloss.

– Det var perfekta vinnare, säger Marco Allendes.

Familjen Paulics hade skämtat om att de var vinnarna redan när de gick in – men de hade inte trott att skojet skulle bli sant. De kommer från Falsterbo till Mando varje år för att fira Jans födelsedag. I år blev middagen en knapp vecka försenad på grund av sjukdom.

Nedräkning under tisdagseftermiddagen. Personalen bockade av plankstek för plankstek för att allt skulle gå rätt till.
Foto: Maria Rydhagen

En sjukdom som inte kunde komma lägligare. Nu blev familjen bjuden på middagen. Plus att Jan året ut äter gratis plankstek.

– Fast bara en per dag, påpekar Susanne Talls.

Familjen Paulics tänker nog utnyttja vinsten, fast knappast dagligen.

– Till helgen, då och då. Absolut inte varje helg, säger de.

Då kostade planka 24 kronor

Mandos planka saknar gratinerad potatismos eller duchessepotatis och serveras i stället med pommes frites. Det gör den så mycket bättre, menar Jan. 

– Men vi gillar också den jättegoda salladen. Råkost, det får man inte så ofta. Det är mer 70-tal, säger Erika Nilsson Paulics.

Plankstek nummer 1 miljon serverades 2014. Då var det Ola Jacobsson, 29, från Simrishamn som prickade rätt. 

Mando med sin unika kopparinredning är en klassisk Malmökrog som grundades 1966 av Tore Lauritzon, fast då hette den Stekwändaren. Från 1974 drevs den av Bo Duvander, som införde planksteken. På den tiden kostade den 24 kronor mot dagens 234. 

Nu tickar ”plankometern” mot 2 miljoner plankor. Om Malmöbor, turister och besökare äter i samma takt som hittills blir nästa rekord någon gång på vårkanten år 2030.

På tisdagen nåddes 1,5 miljonersstrecket. Nu är det bara omkring åtta år kvar till nästa rekord.
Foto: Maria Rydhagen

TV: USA-kännaren: Det kan Trump hålla gömt i lyxhuset 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!