Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen övergav drottningen under fina sommartraditionen

Vem är vem i det danska kungahuset? Här får ni svaret.
Under årets samling på Gråsten slott fick drottning Margrethe blott sällskap av lillasyster Benedikte och hennes dotter Alexandra som hade med sig sin make greve Michael Ahlefeld.
Foto: FRANK CILIUS / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Margrethe tillbringar en stor del av sommaren på Gråsten slott.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det såg ut som om drottning Margrethe hade en härlig dag på Gråsten slott när medierna och andra nyfikna bjöds in.
Foto: FRANK CILIUS / TT NYHETSBYRÅN

Under många år har den danska kungafamiljen samlats på Gråsten slott för att fira sommaren och ta en familjebild.

Men i år lämnades drottning Margrethe nästan ensam, ingen av hennes söner dök upp och inte heller några barnbarn. 

– Det är av stor betydelse att prins Henrik inte finns med längre. Han var riktig lek-farfar och en läromästare i att njuta av livet, säger kungahusexperten Søren Jakobsen.  

Det var drottning Ingrid som startade sommartraditionen på Gråsten slott. Hon ville samla sina tre döttrar Margrethe, Anne-Marie och Benedikte och deras barn på slottet en gång om året så att de skulle kunna lära känna varandra trots avståndet mellan dem. 

När alla samlades passade man också på att ta ett familjefoto med drottning, prinsar, barnbarn, prinsessor och hundar. 

Men den traditionen är uppenbarligen på väg att ta slut. 

Under helgen tog drottning Margrethe emot medierna och andra nyfikna. Men på plats, förutom drottningen själv, fanns bara prinsessan Benedikte och hennes dotter Alexandra som hade med sig sin make greve Michael Ahlefeld. En liten skara på fyra personer. Ingen av kronprins Frederik och prins Joachim. Och ingen av de åtta barnbarnen. 

När det begav sig var den årliga traditionen att ta ett familjeporträtt på Gråsten slott en myllrig historia med prinsar, prinsessor, systrar och barnbarn.
Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Prins Henrik en kulturbärare

Prins Joachim och Marie övergav sommartraditionen för flera år sedan, men kronprins Frederik och hans Mary har hållit i den. Fram till i år.  

Den stora anledningen till detta stavas prins Henrik, enligt kungahusexperten Søren Jakobsen. 

– Det har ju hänt en hel del sedan familjen var samlad och fulltalig med prins Henrik och utan honom är familjen i en annan situation, säger han till Ekstrabladet.

– Han var riktig lek-farfar och en läromästare i att njuta av livet. Han var också en kulturbärare och en läromästare när det gällde traditioner. 

Men prins Henrik gick bort i februari 2018 och nu ett och ett halvt år senare blev det inget traditionellt familjefoto. 

– Samtidigt är det här med familjeporträtt kanske på väg att dö ut. Och nu när prins Joachim och Marie flyttar till Paris med sina barn kommer det bli ännu svårare att kunna samla alla på en bild, säger Søren Jakobsen. 

När det i juli 2015 var dags för den sedvanliga familjefotograferingen på Gråsten slott passade drottning Margrethe på att ta en cigarett inför smattrande kameror.
Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD

”Vi älskar traditioner”

Det danska kungahuset är modernt, och styr mycket av sin kommunikation i sociala medier, där är det lättare att visa bilder på medlemmarna i kungafamiljen än att samla alla på en viss tidpunkt. 

Och under förra veckan var faktiskt kronprins Frederik på besök på Gråsten slott tillsammans med familjen och så då passade Margrethe på att ta en fin bild på sig själv och sina barnbarn Christian, Isabella, Vincent och Josephine. Den bilden finns att beskåda på det danska kungahusets instagramsida. 

Søren Jakobsen förstår att familjeporträttet kan vara ett avslutat kapitel. 

– Men det är ju synd för kungahuset är ju lika med traditioner och vi älskar traditioner!

https://www.instagram.com/p/Bz_NpTMh4d6/